SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

TARA

15-17. FEBRUAR 2020. GODINE

Tara-00

Planina Tara je planina Dinarskog sistema i oaza netaknute prirode u zapadnoj Srbiji, duga oko 50km i široka oko 20km, prosečne nadmorske visine oko 1200 metara, ukupne površine 183km2.  Najviši vrh planine Tare je živopisni vrh Kozji rid, visine 1591m. Tara je jedna je od najlepših planina Srbije, živopisno-bajkovitih pejsaža, pokrivena gustim četinarskim i listopadnim šumama, protkanih pašnjacima i mirisnim livadama, a na nekim mestima potpunom divljinom. Kaluđerske bare su u turističkom smislu možda najlepši deo Tare, na nadmorskoj visini od 1059m, koji ima uređene pešačke staze kao i staze za skijanje i sankanje. Planina Tara je stanište preko 140 vrsta ptica, 28 vrsta riba i 58 vrsta sisara, kao i najveće stanište mrkog medveda u Srbiji. Na području čitavog parka su brojna arheološka nalazišta i spomenici kulture od neolita do danas. Najznačajniji su srednjovekovni manastir Rača i nekropole sa nadgrobnim spomenicima u Perućcu i Rastištu, koji su predloženi za UNESCO kulturno nasleđe.
Prirodni rezervat “Crveni potok” se nalazi na visoravni Mitrovac u središnjem delu Nacionalnog parka Tara. Naziv je dobio po tome što kroz njega protiče potok koji se u svom gornjem toku razliva preko zemljišta sastavljenog od crvene ilovače tako da u vreme jačih padavina dobija crvenu boju. Rezervat je obrastao mešovitom šumom smrče, jele, jove i Pančićeve omorike. Do proglašenja rezervata na lokalitetu Crveni potok nije bilo intenzivnije ekspolatacije šuma zbog toga je ovde očuvana šuma prašumskog tipa. Lokalitet “Tepih livada” je deo šumo tresave u središtu rezervata. Lokalitet je dobio naziv jer još uvek nije u potpunosti obrastao tresavskom šumom i zbog mekoće podloge usled ugibanja tresetnih slojeva.

Manastirska crkva Svetog Ilije u Krupi na Vrbasu nalazi se na dvadeset petom kilometru puta od Banjaluke prema Mrkonjić Gradu, istaknuta na uzvišenju iznad naselja. Nedaleko od crkve teče rečica Krupa, uzvodno od ušća ukrašena kaskadnim delom vodotoka, sa posebnom celinom drvenih mlinova – narodne arhitekture koja u ambijentalnom smislu čini gotovo nerazdvojiv kompleks.
Bilješka stena se nalazi na 1225m nadmorske visine i udeljena je od Predovog krsta oko 6km. Odavde se pruža prelep pogled na jezero Perućac, reku Drinu i Bajinu Baštu. U blizini se nalazi mala koliba, koju je sagradila filmska ekipa za potrebe snimanja Lalićevog filma “Ptice koje nikad ne polete”. Na ovoj lokaciji može se videti i Pančićeva omorika (relikt i endemit Balkanskog poluostrva).
Predov krst je lokalitet, na 1075m nadmorske visine, na koji se stiže preko Bajine Bašte i Perućca, kroz uski kanjon rečice Dervente, preko Rastišta. Nalazi se na najudaljenijem delu Tare, na krajnjem zapadu. Upravo ta njegova zabačenost je i sačuvala biljni i životinjski svet. Na ovim prostorima nalazi se veliki broj netaknutih delova prirode. Najviši vrhovi su Kozji rid 1591m, Pivnice 1575m, Mrka kosa 1545m i Lisnata glavica sa 1510m nadmorske visine. Severozapadu masiv Tare predstavlja najočuvaniji predeo u Srbiji pa i u Evropi. U ovom području nalaze se i 3 rezervata prirode: Zvezda planina, Brusnica i Karaula štula, koja predstavljaju pribežišta i jedna od poslednjih staništa tercijernih biljnih i životinjskih vrsta.

Polazak:         
Polazak 15. februara 2020. godine (subota) u 7 časova sa sa ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Valjevo – Rogačica – Bajina Bašta – Mitrovac na Tari.

Cena:             
Cena akcije je 5500 dinara za 20 učesnika akcije. Cena akcije obuhvata organizacione troškove, prevoz, putarine, parkinge i smeštaj (2 noćenje). Smeštaj je u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama apartmanskog tipa. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 5500 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen.

Plan:
Subota 15. februar
07:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske. Usputna pauza od sat vremena.      
11:50 – Dolazak u Mitrovac i priprema za pešačku turu.
12:00 – Polazak na pešačku turu dužine 13km.
13:40 – Dolazak do Banjske stene. Pauza od 30 minuta za slikanje i užinu.
16:00 – Dolazak do lokaliteta “Tepih livade”. Pauza od 10 minuta.
16:30 – Završetak pešačenja.
16:45 – Razmeštaj po apartmanima u Mitrovcu na Tari.

Dužina staze je oko 13km sa ukupnim usponom/spustom oko 350m. 

Nedelja 16. februar
07:00 – Ustajanje i doručak.    
08:00 – Polazak prema Predovom krstu.
08:50 – Dolazak do Predovog krsta. Priprema za pešačku turu.
09:00 – Polazak na pešačku turu dužine 16km.
13:00 – Izlazak na Kozji rid (1591m) najviši vrh Tare. Pauza od 20 minuta.
17:00 – Završetak pešačenja kod Predovog krsta. Povratak u Mitrovac.
18:00 – Dolazak u Mitrovac. Druženje.

Staza je dužine oko 16km sa ukupnim usponom/spustom oko 700m.

Ponedeljak 17. februar
07:00 – Ustajanje, doručak i pakovanje stvari.  
08:30 – Polazak prema Predovom krstu.
09:20 – Dolazak do Predovog krsta. Priprema za pešačku turu.
09:30 – Polazak na pešačku turu dužine 13km.
12:45 – Izlazak na vidikovac Biljuške stene. Pauza od 15-tak minuta.
16:15 – Završetak pešačenja kod Predovog krsta.
16:30 – Polazak za Beograd. Usputna pauza za ručak.
22:00 – Dolazak u Beograd.

Dužina staze je oko 13km sa ukupnim usponom/spustom od 500m.

Oprema:        
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i člansku karticu sa plaćenom članarinom za 2020. godinu.

Hrana-voda:  
Hrana iz ranca. U Mitrovcu na Tari ima restorana i jedna prodavnica u centru. Na putu prema Mitrovcu (petak) i u povratku za Beograd (nedelja) svratićemo u neki od usputnih restorana na ručak/večeru.

Povratak:      
U ponedeljak 17. februara u 16 časova i 30 minuta maršrutom: Mitrovac na Tari – Bajina Bašta – Rogačica – Valjevo – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 22 časa.

Rok za prijavu: 
Do 31. januara 2020. godine.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 062 210 381                              email: vojnovicmilan@yahoo.com
Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu