SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

VISOKE TATRE - SLOVAČKA

6- 10. SEPTEMBAR 2023. GODINE

Tatre-00

Tatre su geomorfološka jedinica Fatransko – tatranskog regiona i čine najveći deo Karpata. Smešteni su u severoistočnom delu Slovačke, na granici sa Poljskom. Tri četvrtine Tatra nalazi se u Slovačkoj, a jedna četvrtina pripada Poljskoj. Njihov karakter naglašavaju alpski vrhovi koji dostižu visinu od preko 2500mnv. Najviši vrh Tatra je Gerlachovski štit koji dostiže visinu od 2655m. Tatre se sastoje od Zapadnih Tatri i Istočnih Tatri. Istočne Tatre čine Bele Tatre i Visoke Tatre, sa 24 vrha koji dostižu visinu od preko 2500mnv.
Na samoj granici sa Poljskom se nalazi i najviši vrh Poljske, Risi (2499m). Planina je ukrašena sa 85 planinskih jezera.

Slovački raj (Slovenski raj) sadrži bogate šume, široke livade i visoravni, provalije, kanjone, klisure, podzemne pećine (čak 350) i divne slapove. Kroz ovaj očaravajući raj proteže se 300km markiranih staza. Čak iako možda ne izgleda tako, većina pešačkih staza nije toliko zahtevna, nadmorska visina nije naročito velika, ali šetnja i dalje izgleda kao avantura. Prelazak ravnice je poput staza sa preprekama punim drvenih ili metalnih merdevina, mostova, puzanja i lanaca.
Zamak u Bojnicama mnogi opisuju kao najromantičniji  evropski dvorac. Ovo prelepo zdanje nalazi se u banjskom gradu Bojnice, i danas je najposećeniji i najpopularniji dvorac Slovačke, koji godišnje obiđe 200000 turista. O periodu izgradnje Bojničkog dvorca ne postoje precizni podaci, ali veruje se da datira iz 12. veka, tačnije iz 1113. godine. Bojnički zamak je tokom istorije promenio brojne vlasnike: mađarski vlastelini, među kojima je bio i mađarski kralj Matija Korvin. Poslednji značajni vlasnik bio je Jovan Palfi, nakon čije smrti vlasništvo nad dvorcem preuzima država.

Polazak:        
Polazak 6. septembra 2023. godine (sreda) u 6 časova sa  ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Horgoš – Bojnica – Tatranska Štrba.

Cena:             
Cena prevoza je 110€ (u dinarskoj protivvrednosti – prodajni kurs Narodne banke Srbije). Cena prenoćišta je 60€ (četiri noćenja) i plaća se na licu mesta. U cenu nisu uračunate ulaznice za dvorce i manastire i Slovački raj. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 110€ dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen. 

Plan:
Sreda, 6. septembar
Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske. Usputne pauze u razmacima od 2-3 sata.
Dolazak do dvorca u Bojnicama. Pauza za razgledanje i slikanje.
Dolazak u mesto Tatransku Štrba. Razmeštaj po sobama.

Četvrtak, 7. septembar
Posle doručka polazak prema Štrbskom Plesu.
Celodnevna pešačka tura do vrha Risi (2503m) i nazad. Ako bude vremena uživamo u lepotama jezera u Štrbskom Plesu.    

Staza je dužine oko 21km sa ukupnim usponom/spustom od 1150m.

Petak, 8. septembar
Nakon doručka, polazak prema mestu Poprad. Razgledanje grada i šoping.
Dolazak do ulaza u nacionalni park „Slovenski raj“. Ulaznica košta 4-5€
Nakon završetka pešačenja u nacionalnom parku Slovenski raj pauza za ručak i povratak u smeštaj.                 

Staza je dužine 12km sa ukupnim usponom/spustom od 500m. Staze kroz Slovenski raj su osmišljene da budu atraktivne, sa puno potoka, pećina, kanjona, vidikovaca i osigurane su lancima, sajlama, meredevinama, nogostupima itd.

Subota, 9. septembar
Posle doručka polazak prema Štrbskom Plesu.
Celodnevna pešačka tura do vrha Predne Solisko (2117m) i nazad.     

Staza je dužine oko 13km sa ukupnim usponom/spustom od 800m.

Nedelja, 10. septembar
Napuštanje smeštaja u ranim jutarnjim časovima i odlazak u Štrbsko Pleso.
Pešačka tura do vodopada Skok i nazad.
Prepakivanje stvari i polazak za Beograd.

Staza je dužine oko 9km sa ukupnim usponom/spustom od 350m.

Oprema:       
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Poneti topliju garderobu i rukavice za penjanje po stenama. Svaki planinar je dužan da ponese PASOŠ (PROVERITI ROK VAŽENJA-NAJMANJE 3 MESECA), zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2023. godinu.

Hrana-voda:
Hrana iz ranca, tj. u sopstvenoj režiji. Pokušaćemo da organizujemo ishranu u pansionu u kome smo smešteni, ako bude zainteresovanih. O tome ćemo se dogovarati na licu mesta.

Povratak:      
U nedelju 10. septembra, nakon ture do vodopada Skok, maršrutom: Štrbsko Pleso – Tatranska Štrba – Banska Bistrica – Budimpešta – Horgoš – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje u kasnim večernjim satima.

Rok za prijavu: 
Do popune mesta.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 065 210 3811                            email: vojnovicmilan@yahoo.com
Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.
Za putovanja koja organizuje PD Krug iz Beograda nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja (Sl. glasnik RS br. 2/2016).

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu