SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

TOMETINO POLJE

6. NOVEMBAR 2021. GODINE

Tometino polje-00

Visoravan je dobila naziv Divčibare ili ti “devojačke bare” u spomen na tragičnu smrt jedne mlade devojke. Prema narodnom predanju, mlada čobanica se nesrećnim slučajem udavila, u nabujaloj Crnoj Kamenici.
Nalaze se 38 kilometara južno od Valjeva, a 107 kilometara od Beograda. Pruža se od Crnog vrha, Paljbe, Golupca do Velikog brda. Nalaze se na visini od 980 metara nadmorske visine, najviši vrh – 1095m. Na Divčibarama postoje četiri stroga rezervata prirode: Crna reka, Čalački potok, Zabalac i Vražji vir. Divčibare imaju blagu i prijatnu klimu. Zahvaljujući dobrom geografskom položaju, do Divčibara dopiru vazdušne mase iz Mediterana i sukobljavaju se sa vazdušnim masama Karpata i Panonske nizije, čime se može objasniti prisustvo joda u vazduhu. Divčibare imaju povoljnu srednju godišnju temperaturu od 180C, sa toplijom jeseni od proleća. Septembar je najsuvlji mesec, jer je samo 5,4 dana sa padavinama. Divčibare imaju 289 dana bez vetra, 126 dana sa padavinama, zime obiluju snegom puna 4 meseca.
Ovo područje obiluje rečicama, izvorima i potocima koji pripadaju slivovima Kolubare i Zapadne Morave. Između ostalih: Bukovska reka, Crna reka, Kozlica, Krčmarska reka, Crna Kamenica. Najinteresantnija je reka Manastirica koja pravi vrlo lep vodopad visok oko 20 m, a meštani ga zovu Skakalo.
Divčibare su poznate po livadama sa lepom mekom travom. Na Divčibarama preovlađuju četinari, a u samom centru uzdižu se planinski borovi, koji inače nigde drugde ne rastu na manje od 2000 m nadmorske visine. U četinarskim šumama se najčešće javljaju beli, crni bor, jele, smrča, kleka i planinarski bor. Od listopadnog drveća su najznačajniji: bukva i breza, beli jasen, hrast, cer… Krajem aprila javlja se najlepši cvet planine – narcis, a pored njega mogu se naći i šumska jagoda, divlja malina i kupina.

Tometino Polje je najsevernije i najveće seosko naselje u Požeškoj opštini. Zauzima prostore južno od najvišeg vrha Maljena (Kraljev Sto 1104m) i turističkog centra Divčibare, sa istočne i zapadne strane graniči se sa selima Bogdanica odnosno Skakavci a na jugu sa selima Ljutice i Mršelji. Iako se nalazi na nadmorskoj visini od preko 700m jedno je od najravnijih sela u ovoj oblasti. Po nekim teorijama ova planinska zaravan je basen jezera koje je davno oteklo rekom Kamenicom, koja nastaje u selu spajanjem Bele i Crne Kamenice. Najveći deo sela je u blago zatalasanim livadama i pašnjacima, od davnina poznat po stočarstvu.
Meštani sela Pranjani su, tokom Drugog svetskog rata, učestvovali u akciji spasavanja savezničnih pilota. Učestvovali su u skrivanju oborenih pilota, deleći ono malo hrane što su imali i zbrinjavajući njihove povrede. Početkom avgusta 1944. godine, uz pomoć lokalnog stanovništva, započeto je čišćenje terena i pravljenje tajne piste koja bi se savezničkim pilotima omogućilo izvlačenje i povratak svojim kućama, misija “Halijard”. Na Galovića Polju je izgrađen memorijalni centar gde se svake godine održava pomen povodom ovog događaja.

Polazak:        
Polazak 6. novembra (subota) 2021. godine u 6 časova sa ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Ćelije – Ljig – Takovo – Pranjani. Tokom putovanja pridržavamo se aktuelnih epidemioloških mera.

Cena:             
Cena prevoza je 1300 dinara. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 1300 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen.

Plan:              
06:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske. Kratka usputna pauza.
09:00 – Dolazak do Galovića Polja i priprema za pešačenje.
11:30 – Dolazak do zaseoka Jelići. Kratka pauza.
13:00 – Dolazak do lokaliteta Okrugle breze. Kratka pauza.
16:00 – Završetak pešačenja kod lokalne prodavnice u Tometinom polju.
16:45 – Polazak prema Divčibarama.
17:00 – Dolazak na Divčibare. Pauza od 90 minuta.
18:30 – Polazak za Beograd. Usputna pauza po potrebi.
21:00 – Dolazak u Beograd.   

Dužina staze je oko 16,5km sa ukupnim (kumulativnim) usponom/spustom od 500m. Staza nije tehnički zahtevna i spada u red srednje teških.

Oprema:       
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2021. godinu.

Hrana-voda:
Hrana iz ranca. Na povratku za Beograd pravimo pauzu na Divčibarama.

Povratak:      
Istog dana u 18 časova i 30 minuta maršrutom: Divčibare – Mionica – Ćelije – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 21 čas.

Rok za prijavu: 
Do popune mesta.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 065 210 3811                            email: vojnovicmilan@yahoo.com
Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.
Za putovanja koja organizuje PD Krug iz Beograda nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja (Sl. glasnik RS br. 2/2016).

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu