SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

KARPATI-TRANSFAGARAŠAN

27-30. JUL 2023. GODINE

Transfagarasan-00

Dvorac Peleš je smešten u podnožju planine Bučegi, u blizini grada Sinaja, i predstavlja remek delo nemačke novorenesansne arhitekture. Danas je to jedan od najlepših  dvoraca Evrope. Na zahtev prvog rumunskog kralja Karola I, izgradnja dvorca Peleš započeta je 1873. godine i trajala je čitavu jednu deceniju. Veličinu i opremljenost dvorca u to vreme je gotovo teško sagledati: sa 168 soba i 30 kupatila, dvorac je posedovao toplu i hladnu tekuću vodu, centralno grejanje i mali lift za kraljevsku porodicu. Od vremena gradnje, krajem XIX veka, tokom čitave istorije svog postojanja, dvorac je služio kao dom rumunskih kraljevskih porodica.
Zamak Bran, lociran u okolini Brašova, je srednjovekovno utvrđenje i spomenik kulture nacionalnog ranga. Utvrđenje se nalazi na granici između rumunskih pokrajina Transilvanije i Vlaške i poznato je i kao “Drakulin zamak”, uprkos činjenici da gotovo nema dodirne tačke sa rumunskim nacionalnim herojem Vladom Cepešom i ne postoji nikakav dokaz da je Vlad Cepeš ikada kročio nogom u Bran. Navodno je Bran poslužio, kao inspiracija, Bremu Stokeru za pisanje romana Drakula, te da je ovaj zamak opisan u romanu kao dom fiktivnog grofa vampira.
Zamak je danas muzej, otvoren za turiste, sa postavkama umetničkih predmeta, narodne radinosti i nameštaja iz kolekcije kraljice Marije od Edinburga, rumunske kraljice koja je u zamku živela sa svojim mužem, kraljem Ferdinandom I, u toku prve polovine XX veka.
Manastir Sinaj je pravoslavni manastir koji se nalazi u blizini dvorca Peleš, u okrugu Prahova. Osnovao ga je 1695. godine princ Mihaj Kantakuzino i nazvao ga po velikom manastiru Svete Katarine na planini Sinaj, u Egiptu. Zbog toga je obližnji grad (Sinaja) po njemu dobio ime.  Manastir se sastoji od dva dvorišta okružena niskim zgradama. U središtu svakog dvorišta nalazi se po jedna mala crkva izgrađena u vizantijskom stilu. Jedna od njih (“Stara crkva”) datira iz 1695. godine, dok je novija (“Velika crkva”) izgrađena 1846. godine.

Fagaraš je najviši deo Južnih Karpata, ili Transilvanijskih Alpa, kako se drugačije zovu. Ovaj masiv krije 5 najviših vrhova Rumunije, od kojih su najpoznatiji Moldoveanu (2544m) i Negoju (2533m). Ovde je rad lednika bio velik pa su oni bili glavni modifikatori reljefa i ima veliki broj ledničkih jezera. Oblast je bogata ugljem i gvožđem.
Transfagarašan je planinski autoput u rumunskim Karpatima. Prolazi kroz masiv Fagaraš i povezuje rumunske regije Vlaške i Transilvanije. Autoput Transfagarašan izgrađen je za vreme vladavine Nikolaja Čaušeskua. Nakon invazije na Čehoslovačku 1968. godine, Čaušesku je želeo da osigura brzo kretanje rumunskih trupa u slučaju napada Sovjetskog Saveza. Danas se Transfagaraš smatra najlepšim putem u Evropi. Put počinje kod sela Baskov, u blizini mesta Pitešti, a završava nedaleko od grada Sibinj. Sa najvišom tačkom od 2034mnv, Transfagarašan je drugi po visini asfaltni put u Rumuniji. Jedna od atrakcija puta je najduži tunel u Rumuniji (tunel Balea), probijen kroz sam vrh južnih Karpata, dug 887m.
Vidraru je akumulaciono, veštačko jezero na 1200 metara visine, na južnom delu Fagaraša. Dugačko je oko 15km i široko do 1,5km. Jezero je nastalo 1970-tih godina izgradnjom betonske brane visine 166m. Oko 10km nizvodno, nalazi se tv vrđava Pojenari, a poznata je po svome gospodaru Vladu Cepešu. Zbog okrutnosti koju je često ispoljavao, od naroda nazvan Drakula (Dracul = đavo na rumunskom). U Rumuniji postoji kult Drakule, ali naravno osmišljen samo u svrhu mamljenja para od turista, pa su mnogi dvorci, tvrđave i slični lokaliteti povezivani sa Drakulom, iako sa njime nemaju nikakvih ili vrlo malo dodira. Istina je da je tvrđava Pojenari jedini pravi Drakulin dom, u kome je ovaj plemić živeo polovinom XV veka.

Kurtja de Arđeš je veoma značajan i posećen manastir, čak se nalazi na poleđini novčanice od 1 leja. Raskošno uređen, sa karakteristično torziono uvijenim tornjevima, centar je duhovnog života. Podigao ga je knez Njagoje Basarab u periodu 1512-1517. godine, čija je supruga bila Srpkinja Milica Despina Branković. Manastirska crkva posvećena je Svetom Nikoli, a današnji izgled ima od 1886. godine kada je urađena obnova i rekonstrukcija.
Sibinj je jedno od kulturnih središta Rumunije, gde su se vekovima mešali uticaji Nemaca (Sasa), Rumuna i Mađara. Zbog vredne kulturne zaostavštine grad je bio Evropska prestonica kulture 2007. godine. Tokom većeg dela istorije naselje je bilo vezano za nemačku (sasku) zajednicu. Prvi nemački doseljenici iz Saksonije su ovde stigli 1143. godine.
Po mnogim srpskim epskim pesmama, iz Sibinja je vojvoda Janko Sibinjanin. Bio je to Jovan – Janko – Janoš Hunjadi mađarski plemić i vladar. Mada je i tu smatran za Mađara, on se često sa Srbima pominje: kao kum Marka Kraljevića, te ujak Banović Strahinje, svat Stojana Popovića, svat Strahinjića Bana itd. Spevana je i epska narodna pesma “Ženidba Sibinjanin Janka sa vilom”, u kojoj on učestvuje u boju na Kosovu i ženi se “vilom”. Po mađarskom istoričaru Janošu Karačonjiju, otac Jankov bio je Srbin – Vojko (Vuk), a deda njegov zvani Srb (Srbin) je dobio kao posed grad Sibinj, između 1364-1399. godine.
Temišvar je najveći grad Banata. Leži na reci Begej i sedište je okruga Tamiš. Treći je grad po veličini u Rumuniji, a takođe je poznat kao i kulturni, obrazovni i trgovački centar zapadne Rumunije. Temišvar je i najveći kulturno-istorijski centar Srba u Rumuniji. Najviše srpskog življa okupljeno je upravo u Temišvaru, gde inače postoje mnoge kulturne ustanove koje ih zbližavaju. U Temišvaru se nalazi sedište Eparhije temišvarske Srpske pravoslavne crkve, kao i Saveza Srba u Rumuniji, a takođe se ovde izdaje i srpski nedeljnik “Naša reč”.
Grad se naziva i “Malim Bečom”, jer je veoma dugo bio pod Habzburgovcima, i njegovo središte svojom arhitekturom i ambijentima podseća na stari deo Beča. Temišvar duguje ime reci Tamiš. Zanimljivo je da kroz grad protiče samo reka Begej. Razlog ovome je povezanost i isprepletanost tokova ove dve reke u prošlosti na području grada. Kasnijom kanalizacijom i uređenjem rečnih nasipa njihovi tokovi su dobili drugačije pravce, koji su do danas u tom obliku.

Polazak:        
Polazak 27. jula 2023. godine (četvrtak) u 20 časova sa  ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Vršac – Temišvar – Brašovo.

Cena:             
Cena prevoza je 80€ (u dinarskoj protivvrednosti – prodajni kurs Narodne banke Srbije). Cena prenoćišta je 30€ (dva noćenja) i plaća se na licu mesta. U cenu nisu uračunate ulaznice za dvorce i manastire. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 80€ dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen.

Plan:
Četvrtak 27. jul
Polazak sa ugla Sarajevske i Drinske u 20 časova. Usputne pauze na benzinskim pumpama.

Petak 28. jul
Dolazak u jutarnjim časovima do manastira Sinaj i dvorca Peleš. Cena ulaznice za dvorac Peleš je oko 12€. Obilazak manastira i dvorca.
Dolazak do dvorca Bran. Obilazak dvorca. Cena ulaznice je oko 12€.
Dolazak do smeštaja u popodnevnim časovima i razmeštaj po sobama.

Subota 29. jul
Posle doručka, odlazak autoputem Transfagarašan do jezera Balea. Posle kraćeg odmora, polazak na pešačku turu po vrhovima oko jezera. U pitanju su vrhovi visine oko 2500m. Tura je dužine 8km sa ukupnim (kumulativnim) usponom/spustom od 800m. Oni koji žele mogu da se penju samo do prevoja Capra ili da da šetaju oko jezera Balea.
Na povratku prema smeštaju obići ćemo i prošetati se branom Vidraru. Tu je u blizini i tvrđava Pojenari, kao i skulptura Power man (Prometej).

Nedelja 30. jul
Napuštanje smeštaja u jutarnjim časovima i putovanje prema gradu Sibinj.
Dolazak do Sibinja. Razgledanje grada.
Dolazak do Temišvara. Šetnja i razgledanje Temišvara.
Dolazak u Beograd oko 22 časa.

Oprema:       
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu i PASOŠ (MORA DA VAŽI BAR DO 27. OKTOBRA 2023. GODINE), zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2023. godinu.

Hrana-voda:
Hrana iz ranca.

Povratak:      
U nedelju 30. jula maršrutom: Sibinj – Temišvar – Vršac – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 22 časa.

Rok za prijavu: 
Do popune mesta.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 065 210 3811                            email: vojnovicmilan@yahoo.com
Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.
Za putovanja koja organizuje PD Krug iz Beograda nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja (Sl. glasnik RS br. 2/2016).

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu