SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

TROGLAV

10. APRIL 2021. GODINE

Troglav-00

Kada se iz doline Zapadne Morave ispod Čačka pogleda prema jugoistoku, na horizontu se pojavljuje moćni planinski masiv širok oko deset kilometara, pod nazivom Troglav, smešten između doline Ibra, Lopatnice, Borošnice. Južno i jugo-zapadno od Troglava nalazi se planina Čemerno, istočno i jugo-istočno su Stolovi a severo-zapadno Jelica. Na glavnom grebenu nalaze tri vrha, jedan za drugim, na kratkom međusobnom odstojanju, sličnih visina po čemu je i planina dobila ime. Ova okruglasta planina ispresecana je mnogim dubodolinama i jarugama. Najviši vrhovi Troglava su Kom (1178m), Pavlovska livada (1147m) i Bučje(1084m). Troglav je uglavnom pod šumom, ali ima i velike livadske površine. Preko planine vode uglavnom stočarske staze. Pozicija planine je takva da pruža izuzetan ugođaj u pogledima na Kraljevo, Dragačevo, dolinu Zapadne Morave, Čačak, Rudnik na Severu, kao neverovatan pregled zapadnih padina i grebena Stolova.

Ime Troglav može se vezati za sam izgled planine, ali ovaj naziv veoma je raširen na područjima gde žive Sloveni. Brojni su Troglavi i Triglavi na području Srbije, Bosne i Hercegovine Hrvatske, Slovenije. Najčešće je u pitanju ime nastalo od slovenskog boga Troglava (Triglava), poznatog i kod Baltičkih Slovena, najverovatnije boga rata, možda istovetnog sa bogom Svetovidom. Nije isključeno i da ova naša planina, koja je bliža Kraljevu nego Čačku, svoje ime Troglav duguje starim slovenskim božanstvima.
Naziv planine Stolovi potiče od srpske reči sto ili astal. Predanje kaže da je u 14. veku srpski knez Lazar Hrebeljanović iz Kruševca dolazio na ovu planinu u lov na jelene i srne. Sluge su za njega i njegovu svitu pravile drvene stolove i klupe za ručavanje, pa se veruje da ime planine otuda potiče.

Polazak:        
Polazak 10. aprila (subota) 2020. godine u 6:00 časova sa ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Ljig – Preljina – Bogutovačka banja. Tokom putovanja pridržavamo se aktuelnih epidemioloških mera.

Cena:             
Cena prevoza je 1600 dinara za prevoz autobusom. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 1600 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen.

Plan:              
06:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske. Usputna kratka pauza.
09:45 – Dolazak u Bogutovačku banju. Priprema za pešačenje.
09:50 – Polazak na pešačku turu dužine 15km.
13:30 – Izlazak na vrh Kom (1178m), najviši vrh Troglava. Pauza od 15 minuta.
14:30 – Izlazak na vrh Pavlovska livada (1147m).
17:30 – Završetak pešačenja u Bogutovačkoj banji.
18:00 – Polazak za Beograd. Usputna pauza za ručak.
22:00 – Dolazak u Beograd.   

Staza je dužine oko 15km sa visinskom razlikom od 880m. Ukupan (kumulativni) uspon iznosi oko 950m, a isto toliko i ukupni (kumulativni) spust. Prolazak ovom stazom zahteva dobru kondiciju učesnika akcije. Tura je težine kao Rtanj sa južne strane.  

Oprema:       
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2021. godinu.

Hrana-voda:
Hrana iz ranca. U Bogutovačkoj banji ili na povratku za Beograd, napravićemo pauzu za ručak u nekom od restorana.

Povratak:      
Istog dana u 18 časova maršrutom: Bogutovačka banja – Preljina – Ljig – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 22 časa.

Rok za prijavu: 
Do 5. aprila 2021. godine.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 065 210 3811                            email: vojnovicmilan@yahoo.com
Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.
Za putovanja koja organizuje PD Krug iz Beograda nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja (Sl. glasnik RS br. 2/2016).

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu