SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

"DANI JORGOVANA" - TUPIŽNICA

25. MAJ 2019. GODINE

Tupiznica-00

Planinarski klub “Šiljak” iz Boljevca i Planinarski savez Srbije organizuju Republičku akciju “Dani jorgovana na Tupižnici” koja će se održati 25. maja 2019. godine.
Tupižnica je divlja planina u istočnoj Srbiji, izmedu Rtnja i Stare planine, udaljena oko 20km severno od Knjaževca, poznata i pod imenom Lasovačka planina. Nalazi se severozapadno od knjaževačke i jugozapadno od zaječarske kotline, sa leve strane Belog Timoka. Tupižnica ima površinske kraške oblike, nastale zatvaranjem udubljenja i rupa, dok se podzemni oblici pojavljuju kao pećine i jame na Tupižnici i u području Vratnice. Osnova ove planine se sastoji od škriljca i magmičnih stena, dok je greben od krečnjaka, sa koga se pruža veličanstven pogled na okolno, dosta niže okruženje. Krečnjački oblici se blago pojavljuju u jamama. Najveći deo planine Tupižnice je izgrađen od krečnjaka, pa se na njoj sreću mnogi površinski i podzemni kraški oblici reljefa.
Šumski prekrivač Tupižnice je veličanstven i pored izgona stoke na planinske pašnjake. Tupižnica je retko naseljena i mirna, posebno njeni pošumljeni severoistočni delovi, prema selima Gornja Bela Reka i Lenovac, u opštini Zaječar.

Tupižnica pripada područjima Srbije sa najznačajnijom snagom vetra. Zahvaljujući okomitim grebenima, glavnim pravcima vetrova i očuvanom prirodnom ambijentu, Tupižnica je idealna paraglajder lokacija, kao i odredište biciklista, planinara, ljubitelja ekstremnih sportova i lovaca. Ukupna dužina dobro obeležene planinarske staze je oko 11km, koja spada u red lakih do srednje teških staza.
U okviru lovačkog rezervata Tupižnica je rezervat jelena, farma fazana sa oko 1500 fazana, područje za lov na divlju svinju i ograđeni rezervat za trening pasa za lov na divlju svinju. Tupižnica obiluje jorgovanima i raznovrsnim blagorodnim lekovitim biljem.

Polazak:         
Polazak 25. maja 2019. godine (subota) u 5 časova i 30 minuta sa ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Paraćin – Boljevac – Bučje.

Cena:             
Cena prevoza je 1600 dinara za 40 i više učesnika akcije. Ako bude manje učesnika akcije doplata je 400 dinara. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 1600 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen.

Plan:              
05:30 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske. Usputna pauza po potrebi.
09:30 – Dolazak u selo Bučje. Prijava učesnika akcije.
10:00 – Pozdravni govori i otvaranje akcije.
10:00 – Polazak na pešačku turu dužine 12km.
13:00 – Izlazak na vrh Tupižnice (1160m). Pauza za odmor i fotografisanje od 30 minuta.
16:30 – Završetak pešačenja u selu Bučje. Zajednički ručak i podela zahvalniva.
18:00 – Polazak za Beograd.
21:30 – Dolazak u Beograd.

Staza je kružna, dužine oko 12km sa ukupnim usponom/spustom oko 700m.  

Oprema:        
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2019. godinu.

Hrana-voda:  
Hrana iz ranca. Poneti dovoljno vode, jer je na stazi nema. Organizator obezbeđuje ručak (pasulj) za učesnike akcije po ceni od 150 dinara. Poneti pribor za jelo.

Povratak:      
Povratak istoga dana, 25. maja 2019. godine, obrnutom maršrutom: Bučje – Boljevac – Paraćin – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 21 čas i 30 minuta.

Rok za prijavu: 
Do 21. maja 2019. godine.

Vođa akcije:
Dušanka Grujić                   tel.: 060 080 2211                            email: dusankagrujic@hotmail.com
Pomoćnik:
Milan Vojnović                  tel.: 062 210 381                               email: vojnovicmilan@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu