SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

UVAC-ZLATIBOR-MUČANJ

19-21. OKTOBAR 2018. GODINE

Uvac-000

Uvačko jezero (Sjeničko jezero) je najprivlačnije jezero od svih na reci Uvac najpre zbog lepih meandara koji su nastali potapanjem kanjona Uvca 1979. godine za potrebe hidroelektrane Uvac. Jezero je uklješteno između planina Zlatar i Javor. Nalazi se na nadmorskoj visini od 985mnv i prostire se zrakasto u nekoliko rukavaca u dužini od 27km, nizvodno od Sjenice do brane hidroelektrane Uvac između sela Akmačići i Bukovika. Jezero formira reka Uvac, a pripomaže mu i reka Vapa koja se nešto niže uliva u jezero.
Na udaljenosti od oko 3km od parkinga za autobus, nalazi se kamp gde može da se iznajmi brodić. Plovidba omogućava da se iz neposredne blizine vide meandri i nekoliko veoma zanimljivih pećina (Ušačka, Ledena i Bezdan). Tokom plovidbe Uvcem često se vide beloglavi supovi koji su zaštitni znak ovog jezera. Stene po obodu jezera su njihovo prirodno stanište.

Staza do Ćurčića vrelo ide obeleženim evropskim pešačkim putem E7. Kreće od Tošića groblja kod sela Jasenovo i ide kroz selo Ojkovica. Makadamskim putem nakon pređenih 2,5km stiže se do proplanka koga meštani zovu Žabljak. Odavde se skreće sa obeleženog puta E7 da bi se popeli na brdo Metaljka. Sa ovog brda pruža se sa obe strane divan pogled na okolne planine Čemernicu, Zlatar a kada je dobra vidljivost vide se i crnogorske planine. Usput nailazimo na plavi krst – obeležje gde su nekada (verovatno u 19. ili 20. veku) jedno vreme živeli Grci koji su pobegli od Turaka. Pretpostavka je da se, zbog surove klime koja vlada ovim lepim predelima, nisu dugo zadržali na ovim prostorima pa se o njima malo zna. Na kraju ovog brda pruža se divan pogled na Zlatarsko jezero. Nakon povratka sa Metaljke i vraćanje na obeleženu pešačku stazu E7 put do Ćurćića vrela nastavlja preko sela Gornje Trudovo uz divne usputne vidike.
Nakon pređenih približno 12km makadamskog puta, pored spomenika ispod velikog bora skreće se malo srtmijim puteljkom do jakog izvora vode ispod planine Čemernice koje se zove Ćurčuća vrelo. Nekada je na vrelu bilo nekoliko vodenica od kojih je ostalo samo po koji deo zida. Kako je vrelo tokom godine bogato vodom, napravljen je projekat snabdevanja ovom vodom okolnih sela i Nove Varoši. Prilikom kretanja po vrelu treba biti veoma oprezan jer je stenje obraslo mahovinom, klizavo je a ima i zmija.

Planina Mučanj je najviši vrh Zlatibora, vrh je na 1534m. Nalazi se u blizini sela Katići koje je udaljeno 30km od grada Ivanjice. Priroda divlja i netaknuta, a vazduh čist, planinski.
Prema legendi Mučanj je dobio ime zahvaljujući Svetom Savi, jer se on mnogo namučio dok se popeo do vrha. Ispod samog vrha Mučnja nalazi se česma poznata kao “Savina voda”, za koju meštani veruju da je čudnovata, sveta i lekovita. Prema jednom predanju, nakon što se popeo do vrha planine, Sveti Sava se molio Bogu da mu da vode da pije jer je bio žedan i umoran. Pošto je mnogo pešačio nosio je štap i tim štapom je udario u kamen odakle je potekla voda koju danas zovu “Savina voda”.
Selo Katići je poznato po brižljivo uređenim dvorištima i kamenu iz obližnjeg kamenoloma, izuzetnog kvaliteta i izdržljivosti, a kojim su pre 200 godina pokrivane kuće, tzv. “maćanska ploča”, koja je i danas veoma omiljen materijal graditeljima. Selo Katići i okolina je predeo izvanredne lepote, za koji mnogi tvrde da je, zahvaljujući očuvanoj prirodi, pitkim izvorima i čistom vazduhu, najlepši u Srbiji. U Katićima postoji više privatnih pansiona, hotel, prodavnice, kafana. Jedno je od prvih koje je počelo da se bavi seoskim turizmom.

Polazak:         
Polazak 19. oktobra 2018. godine (petak) u 6 časova sa  ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Ljig – Čačak – Guča – Ivanjica – Krstac.

Cena:             
Ukupna cena akcije je 4400 dinara za 40 učesnika akcije. Ako bude manje učesnika akcije doplata je 1000 dinara. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 2000 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen. Cena akcije obuhvata: prevoz, smeštaj (2 prenoćišta u hotelu Matović Logos) i organizacione troškove akcije. Cena akcije ne obuhvata ulaznicu za Specijalni rezervat prirode “Uvac” koja košta 100 dinara. Cena akcije ne obuhvata ni vožnju čamcem po Uvcu koja košta 1250 dinara (u cenu voženje čamcem je uključena ulaznica od 100 dinara).

Plan:

Petak, 19. oktobar
06:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske. Usputne pauze po potrebi.
11:00 – Dolazak do parkinga kod Uvačkog jezera. Priprema za pešačenje.
11:10 – Polazak na pešačku turu dužine 15km.
12:00 – Dolazak do kampa i kupovina ulaznica za Specijalni rezervat prirode “Uvac”. 
14:00 – Izlazak na vidikovac Molitva. Slikanje i uživanje u pogledu na meandre Uvca.
16:30 – Povratak do kampa na Uvačkom jezeru. Pauza od 30 minuta.
18:00 – Povratak do parkinga. Posle kratke pauze, polazak za selo Katići.
19:00 – Dolazak u selo Katići i razmeštaj po sobama hotela Matović Logos.

Staza je dužine oko 15km sa ukupnim (kumulativnim) usponom/spustom od 600m. Visinska razlika između najviše i najniže tačke na stazi je oko 100m, ali zbog uvala između brda ukupan uspon je višestruko puta veći. Ipak, sama staza je lagana i ne traži neki veliki napor. Oni koji ne žele da pešače mogu da krstare čamcem od kampa na Uvačkom jezeru koji je udaljen oko 3km od parkinga. Cena krstarenja po Uvcu se posebno plaća i košta 1250 dinara, a obuhvata: vožnju čamcem meandrima Uvca u dužini od 7km, posetu Ledenoj pećini i ulaznicu u Specijalni rezervat prirode “Uvac”.

Subota, 20. oktobar
08:00 – Nakon doručka, polazak prevozom do polazne tačke za pešačenje.     
09:00 – Dolazak do sela Jasenovo (Tošića groblje). Priprema za pešačenje.
09:15 – Polazak na pešačku turu dužine 24km.
17:00 – Završetak pešačenja. Polazak prema selu Katići.
18:00 – Dolazak u hotel Matović Logos. Druženje u hotelu.

Staza je dužine oko 24km sa ukupnim (kumulativnim) usponom/spustom od 600m. Staza počinje u selu Jasenovo (Tošića groblje) i ide prema prevoju Sedlo do sela Ojkovica i Gornjeg Trudova, a završava se kod Ćurčića vrela. Povratak je istom stazom. Ova staza je deo evropske pešačke staze E7.

Nedelja, 21. oktobar
08:00 – Ustajanje, doručak, pakovanje stvari i napuštanje hotela.     
08:30 – Dolazak na početnu tačku za pešačenje. Priprema za pešačenje.
09:00 – Polazak na pešačku turu dužine 11km.
11:30 – Izlazak na Mučanj (1532m). Pauza od 15 minuta.
14:00 – Završetak pešačenja. Kratka pauza i povratak u selo Katići.
15:00 – Dolazak u selo Katići. Pauza za ručak.
17:00 – Polazak za Beograd. Usputne pauze po potrebi.
22:00 – Dolazak u Beograd.

Staza je dužine oko 11km sa ukupnim (kumulativnim) usponom/spustom od 540m.

Oprema:        
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2018. godinu.

Hrana-voda:  
Hrana iz ranca. Postoji mogućnost organizovanja ishrane (doručak i večera) u hotelu Matović Logos: doručak 360 dinara, a večera 600 dinara. U selu Katići postoji prodavnica i kafana.

Povratak:      
U nedelju 21. oktobra u 17 časova maršrutom: Katići – Prilike – Ivanjica – Guča – Čačak – Preljina – Ljig – Ćelije – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 22 časa.

Rok za prijavu: 
9. oktobar 2018. godine.

Vođa akcije:
Mirjana Vukotić                tel.: 064 8345 808                            email: mira.vukotic@gmail.com

Pomoćnik:
Milan Vojnović                 tel.: 062 210 381                               email: vojnovicmilan@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu