SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

VLASINSKO JEZERO, ČEMERNIK I GRAMADA

5-7. OKTOBAR 2018. GODINE

Vlasinsko-00

Crkvena planina, Gramada ili Plana (kako je meštani zovu) je manja planina u jugoistočnoj Srbiji. Ona je najviši deo na razvođu između sliva Vlasine i izvorišnog dela Jerme. Pripada srednjevisokim planinama, a najviši vrh je Vrtop (1721m). Sastavljena je od kristalastih škriljaca prve grupe i pripada Rodopskom sistemu.
Čemernik, planina u jugoistočnoj Srbiji, na desnoj strani Južne Morave, koja se prostire prema Grdeličkoj klisuri, srednje je visine. Njen najviši vrh – Veliki Čemernik visok je 1.638m. Pored Velikog Čemernika, vrhovi Čemernika su i: Kula (1622m), Mali Čemernik (1596m), Ostrozub (1546m) i Pavlova gramada (1469m). Čemernik je dobio ime po otrovnoj biljci čemerici koja raste na ovoj planini u izobilju. Čemernik se pominje po tome što je njime prošao turski sultan Musa, Bajazitov sin, 1412. godine, u pohodu na Novo Brdo. I danas je u narodu poznat Musin put. Čemernik je bogat vodama. Veliki izvori su: Bela voda, Ignjatova česma, Popov kladenac, Kijevska česma, Pavlov izvor, Hajdučki kladanac, Nikolin kladanac. Tu je i izdanak lekovite vode – Orlovac, čija voda posle pet-šest metara toka ponire. Potoci, rečice i reke teku u raznim pravcima i uglavnom se ulivaju u Vlasinu i Južnu Moravu.

Jugoistočna Srbija, među mnogim prirodnim lepotama, može se pohvaliti i sa nekoliko popularnih, prelepih jezera. Jedno od njih je, nadaleko poznato, Vlasinsko jezero. Ono je smešteno na tzv. Vlasinskoj visoravni, na visini od 1.213m i jedno je od najviših veštačkih jezera u našoj zemlji. Vlasinsko jezero je ušuškano na istoimenoj visoravni, i okruženo je prelepim planinama poput Besne kobile, Vardenika i Čemernika, a od doline Južne Morave i Vladičinog Hana udaljeno je svega 30-ak kilometara. Prvi pisani zapisi u kojima se govori o Vlasinskoj visoravni datiraju još iz osamnaestog veka. Tada, ovu visoravan nazivali su nešto drugačije – Vlasinska tresava, odnosno Vlasinsko blato. Ovaj naziv bio je prilično opisnog tipa jer se na tom terenu zaista, spiranjem rečnih tokova, nagomilavalo blato i treset. Baš tu gde se nekada nalazila samo jedna velika površina treseta i u čijoj blizini se nalazi izvor reke Vlasine, veštačkim putem – izgradnjom brana i akumulacijom – nastalo je to čuveno Vlasinsko jezero. Danas, svakog minuta u Vlasinsko jezero se uliva dva kubika čiste i sveže vode. Sliv jezera čini ukupno 110 reka i njihovih pritoka, od kojih su najpoznatije: Vlasina, Jerma, Lisinska reka, Strvna, Čemerčica, Božička reka, Vrla, Ljubotenska reka. Dugačko je čak 13km, širina je na nekm mestima i do 3500m, te se ubraja i u najveća jezera u našoj zemlji. Dubina takođe varira, a najviša iznosi oko 35m.
Ono što je posebno zanimljivo i specifično na Vlasinskom jezeru jeste stotinak plovećih tresetnih ostrva koja plutaju na njegovoj površini. Debljine su od 30cm, pa sve do jednog metra; kreću se, plutaju veoma slobodno, od obale do obale, menjajući kako mesto tako i oblik i na taj način čineći pravu atrakciju za sve posetioce jezera. Vlasinsko jezero ne poseduje samo tresetna plutajuća ostrva, ono poseduje i nekoliko statičnih ostrva koja se nalaze na sredini ovog velikog jezera. Okolina Vlasinskog jezera, ali i njena ostrva bogata su prelepom prirodom koja će vam oduzeti dah. Vrbe, jele, breze, razne vrste trava, borovnice, šumske jagode, trešnje, divlje šljive i maline, kupine, šipurak, biljka Ljudožderka, trske, različite vrste ptica – sve se to nalazi na ovom prekrasnom predelu, na Vlasinskoj visoravni.

Polazak:         
Polazak 5. oktobra 2018. godine (petak) u 17 časova sa  ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Predajane – Surdulica – Hotel Narcis na Vlasini.

Cena:             
Ukupna cena akcije je 4100 dinara za 40 učesnika akcije. Ako bude manje učesnika akcije doplata je 1300 dinara. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 3000 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen. Cena akcije obuhvata: prevoz, putarine, smeštaj (2 prenoćišta u hotelu Narcis) i organizacione troškove akcije.

Plan:

Petak, 5. oktobar
17:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske. Usputne pauze po potrebi.
22:00 – Dolazak do Vlasine i razmeštaj po sobama hotela Narcis.

Subota, 6. oktobar
07:00 – Ustajanje i doručak.    
08:00 – Polazak vozilom do Poloma (početna tačka pešačenja).
08:20 – Polazak na pešačku turu prema Gramadi.
10:00 – Izlazak na Mali Vrtop (1678m).
11:00 – Izlazak na Vrtop (1721m) najviši vrh Gramade. Pauza od 20 minuta..
11:30 – Povratak u Vlasinu južnom stazom.
14:00 – Dolazak do hotela Narcis na Vlasini.
15:00 – Ručak.
16:00 – Individualna šetnja oko Vlasinskog jezera.

Staza je dužine oko 18km sa ukupnim (kumulativnim) usponom/spustom oko 850m.
Oni koji ne žele da planinare mogu individualno da šetaju oko Vlasinskog jezera, ili da se voze čamcem po jezeru.

Nedelja, 7. oktobar
06:00 – Ustajanje, doručak i pakovanje stvari.  
07:30 – Polazak na pešačku turu dužine 16,5km prema planini Čemernik.
10:10 – Izlazak na vrh Veliki Čemernik (1638m) najviši vrš planine Čemernik. Odmor od 20 minuta na vrhu i pored izvora Bela voda. Obilazimo i izvor lekovite vode Orlovac.
13:30 – Završetak pešačenja u Vlasini.
14:00 – Šetnja oko Vlasinskog jezera.
15:30 – Pauza za ručak.
17:00 – Polazak za Beograd. Usputne pauze po potrebi.
22:00 – Dolazak u Beograd.

Staza je dužine oko 16,5km sa ukupnim (kumulativnim) usponom/spustom oko 550m.
Oni koji ne žele da planinare mogu individualno da šetaju oko Vlasinskog jezera, ili se voze čamcem po jezeru.

Oprema:        
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne za sve one koji se penju na Gramadu i Čemernik. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2018. godinu.

Hrana-voda:  
Hrana iz ranca. U Hotelu Narcis moguće je organizovati ishranu tokom izvođenja ove akcije.

Povratak:      
U nedelju 7. oktobra u 17 časova maršrutom: Vlasina – Surdulica – Predajane – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 22 časa.

Rok za prijavu: 
25. septembar 2018. godine.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 062 210 381                              email: vojnovicmilan@yahoo.com

Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu