SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

VODNO-MATKA I OSOGOVSKA PLANINA

9-11. AVGUST 2024. GODINE

Matka-00

Skoplje je glavni i najveći grad Severne Makedonije. Grad je političko, kulturno, privredno i akademsko središte zemlje. Skoplje ima veoma značajan geografski položaj. Leži na obalama Vardara u severozapadnom kraju plodnog i prostranog Skopskog polja. Nalazi se u središnjoj oblasti i u samom jezgru Balkanskog poluostrva na glavnoj transbalkanskoj, moravsko-vardarskoj saobraćajnoj arteriji.
Sadašnji naziv grada potiče od naziva Skupi, koji je bilo dardansko naselje koje se nalazilo u blizini, a koje je izvedeno iz grčkog Skupe. Skupi je na bugarskom postao Skopije. Kada je Kraljevina Srbija 1912. godine oslobodila područje Vardarske Makedonije, grad je zvanično postao Skoplje.
Vodno je planina koja se uzdiže sa južnog dela Skopske kotline, u Severnoj Makedoniji. Ispod Vodna, sa severne strane prostire se grad Skoplje. Najviši vrh planine je Krstovar (1066m), ostali značajni vrhovi su Abedište (1046m) i Orašec (931m). Na najvišem vrhu je 2002. godine podignut Milenijski krst, čelična konstrukcija visoka 66m, koja je danas najveći krst na svetu.
Kanjon Matka se nalazi zapadno od Skoplja u Severnoj Makedoniji. Matka je jedno od najpopularnijih destinacija u Severnoj Makedoniji i dom nekoliko srednjovekovnih anastira. Jezero Matka u sklopu kanjona Matka je najstarije veštačko jezero u zemlji. Područje kanjona je dom nekoliko istorijskih crkava i manastira. Manastir Svetog Andrije nalazi se u klisuri reke Treske. Sagradio ga je Andrija Mrnjavčević sin kralja Vukašina 1389. godine, i sadrži freske koje je naslikao Jovan Mitropolit. Manastir Matka, ili manastir Svete Bogorodice, sagrađena u 14. veku, se nalazi na levoj obali Treske. Prema natpisu na crkvi, žena po imenu Milica našla je crkvu u lošem stanju i bez krova 1497. godine. Zamenila je krov, dodala nove freske, izgradila stepenište i sagradila vinograd. Manastir Sveti Nikola se nalazi na litici iznad kanjona i manastira Svetog Andrije. Datum izgradnje crkve je nepoznat. Prvi pomen ovog manastira bio je u 17. veku, za vreme osmanlijske vladavine.

Osogovo ili Osogovska planina je planina između jugozapadne Bugarske i severoistočne Severne Makedonije. Planina je dugačka oko 110km i oko 50km široka. Najviši vrh planine je Ruen (2251m), a jedan od poznatijih je i Carev vrh (Sultan Tepe), visok 2076m. Osogovo je najsevernija i najviša planina iz grupe Osogovsko-Belasičkih planina. Po svojoj površini to je drugi planinski masiv u Severnoj Makedoniji iza masiva Jakupica. Osogovski planinski masiv tektonski pripada srpsko-makedonskom masivu, koji predstavlja staro kopno Balkanskog poluostrva.
Po predaji planina nosi ime saskog porijekla, osogovo je staro germanska složenica od riječi; osso: bog i gov: mesto, dakle to znači: Božje mesto. Naime područje Osogovskih planina bilo je još iz antičkih vremena bogato rudnicima raznih metala, pa između ostalog i zlata, srebra, bakra, olova, gvozdja i cinka. To je u 13. Veku privukle Sase, koji su došli da obnove eksploataciju ruda u Osogovskim planinama.
Manastir Sveti Joakim Osogovski, ili Osogovski manastir je pravoslavni manastir u blizini grada Kriva Palanka, na padinama Osogovske planine. Manastir Svetog Joakima Osogovskog  više puta je posećivan, pomagan i obnavljan od strane srpskih vladara Nemanjića, posebno od kralja Milutina i njegovog sina Stefana Dečanskog. U ovom manastiru se zamonašio i čuveni podvižnik srpski i svetogorski starac Isaija Serski (oko 1350. godine).

Polazak:        
Polazak 9. avgusta 2024. godine (petak) u 6 časova sa  ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Preševo (Tabanovci) – Skoplje.

Cena:             
Cena prevoza je 70€ (u dinarskoj protivvrednosti – prodajni kurs Narodne banke Srbije). Cena prenoćišta je 40€ (dva noćenja u Skoplju) i plaća se na licu mesta. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 70€. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen.

Plan:
Petak 9. avgust
Polazak sa ugla Sarajevske i Drinske u 6 časova. Usputne pauze po potrebi.
Dolazak u Skoplje. Obilazak Skoplja.
Dolazak do smeštaja i razmeštaj po sobama.
Druženje sa planinarima iz Makedonije.

Subota 10. avgust
Polazak u 8 časova prema Vodnom (Srednje Vodno).
Pešačenje od Srednjeg Vodno do kanjona Matke.
Obilazak kanjona Matke.
Povratak u Skoplje.
Druženje sa planinarima iz Makedonije.

Pešačka tura iznosi oko 16km sa ukupnim usponom od 750m i spustom od 1000m.

Nedelja 11. avgust
Napuštanje hotela oko 6 časova i putovanje prema Krivoj Palanci.
Dolazak do Kalinog kamena i priprema za pešačku turu.
Pešačenje do vrha Carev Vrv (2084m) i nazad.
Nakon završetka pešačenja polazak prema Beogradu. Usputna pauza za ručak.

Dužina pešačke ture je oko 14km sa ukupnim (kumulativnim) usponom/spustom oko 550m i nije tehnički zahtevna. Spada u red srednje teških tura.

Oprema:       
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, ili pasoš, zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2024. godinu.

Hrana-voda:
Hrana iz ranca. U Skoplju ima puno restorana i prodavnica tako da nije potrebno posebno organizovati ishranu.

Povratak:      
U nedelju 11. avgusta maja u 15 časova maršrutom: Kriva Palanka – Preševo – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 23 časa.

Rok za prijavu: 
Do popune mesta.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 065 210 3811                            email: vojnovicmilan@yahoo.com
Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.
Za putovanja koja organizuje PD Krug iz Beograda nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja (Sl. glasnik RS br. 2/2016).

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu