SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

VRANJ

6. APRIL 2019. GODINE

Vranj-00

Na samom istoku Srbije, iza gora koje skrivaju Dunav, koji krivuda ka Crnom moru, nalazi se preko pedeset planina neobične lepote. Nijedna viša od hiljadu metara nadmorske visine, ali svaka prepuna odseka, krečnjačkih stena iz kojih izbijaju izvori rečica i survavaju se niz provalije u dolinu. Homoljske planine nadmeću se u svojoj mističnoj lepoti. Nastale još u davna vremena nabiranjem zemljine kore, Homoljske planine su se izdizale dok su ih razdvajale doline reka, a u stenama se skrivale vrtače i bezbrojne pećine pune skrivenih potoka i rečica i njihovih hladnih podzemnih izvora. Najviši vrh zapadnih Homoljskih planina je Štubej, prepun hrastovih i bukovih šuma.

U neposrednom komšiluku Štubeja je i veličanstveni vrh Veliki Vranj, sa najlepšim vidikovcem Homoljskih planina, sa koga se najbolje upoznaje njihova lepota. Do stenovitog vrha kroz hrastove i bukove šume može se doći kroz šumu Trest preko prevoja koji kamene gromade Vranja deli na dva dela ili preko livada prepunih maslačaka i šumaraka Krepoljina, gde se smenjuju pašnjaci i ljuti kamenjar. S koje god strane da se ide, pogled sa vrha je veličanstven. Zahvaljujući tome što je u središtu zapadnih vrhova, sa njega se vidi na sve strane sveta. Ne zna se da li je lepši pogled na ogromnu šumu Trest kao na dlanu, gorostasni Štubej, vrhove susede Kobilju glavu, Vrata i Sumorovac i u daljini velike masive Malog i Velikog Vukana i Ježevca. Ili na drugoj strani veliki greben planina sa vrhovima Pojana tresit, Kupinova glava, Zdravča i Oman. Kad su dani vedriji vidi se čak do Majdanpeka, pa i druge planine istočne Srbije: Veliki krš, Crni vrh i Beljanica. Iznad ove tamne šume nadvija se vrh Vrata, sa koga se pruža spektakularan pogled na Vranj, a u svojim kraškim dolinama skriva tri pećine. Prva je Hajdučka pećina, koja se nalazi na izlazu iz šume Trest. Kroz njene tamne odaje teče hladna ponornica. U neposrednoj blizini, iza livada na kojima se i danas još od starih vremena nalaze tipične homoljske kuće od blata je još jedna ponornička pećina – Pogana. Za njom, treća u nizu, nalazi se i Mijucića pećina, poznata po lepoti izvorišta i vodopadu Komnenske reke.

Polazak:         
Polazak 6. aprila 2019. godine (subota) u 6 časova sa  ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Kamenovo – Petrovac – Manastir Gornjak – Krepoljin.

Cena:             
Cena prevoza je 1400 dinara za 20 učesnika akcije (prevoz kombijem). Akcija je ograničena na 20 učesnika zbog nemogućnosti prilaza autobusa polaznoj tački za pešačenje. Ako bude više prijavljenih ići će dva kombija. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 1400 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen.

Plan:
06:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske.       
07:30 – Dolazak u Kamenovo. Pauza od 30 minuta.
08:45 – Dolazak do manastira Gornjak. Pauza od 15 minuta.
09:30 – Polazak na pešačku turu dužine 17km.
12:30 – Izlazak na vrh Veliki Vranj (884m). Pauza od 15 minuta.
14:00 – Dolazak do Hajdučke pećine.
14:45 – Dolazak do Pogane pećine.
16:00 – Dolazak do Mijucića pećine.
17:30 – Završetak pešačenja.
18:00 – Dolazak do restorana Vrata Homolja. Pauza za večeru od 90 minuta.
19:30 – Polazak za Beograd.
21:30 – Dolazak u Beograd.

Staza je dužine 17km sa ukupnim usponom/spustom oko 750m.
Oni koji ne žele da idu na pešačku turu mogu da ostanu u banji Ždrelo i da tamo provedu ceo dan u sopstvenoj organizaciji. Boravak u banji mogu da iskombinuju sa kratkom šetnjom do sela Ždrelo.   

Oprema:        
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2019. godinu.

Hrana-voda:  
Hrana iz ranca. Na povratku za Beograd, ukoliko bude interesovanja, svraćamo u restoran Vrata Homolja.

Povratak:      
Istog dana u 17 časova i 30 minuta maršrutom: Banja Ždrelo – Petrovac – Kamenovo – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 19 časova i 30 minuta.

Rok za prijavu: 
Do 1. april 2019. godine.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 062 210 381                              email: vojnovicmilan@yahoo.com
Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu