SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

VRMDŽA

14. MART 2020. GODINE

Vrmdza-00

Sedma po redu tradicionalna (lokalna) planinarska akcija u Vrmdži pod nazivom “VRMDZILLA 2020”, a koja se organizuje U ČAST PLANINARSKE SLOBODE I DOSTOJANSTVA.
Vrmdža, selo na severu sokobanjske kotline u podnožju planine Rtanj, predstavlja pravo turističko planinsko naselje koje svake godine privlači veliki broj turista iz Srbije i inostranstva. Pored svog specifičnog izgleda, Vrmdža u svojoj neposrednoj okolini ima Vrmdžansko jezero, veliki broj stenovitih odseka koji se u vidu klifova izdižu sa plodnih polja i voćnjaka. Vrmdža je bogata izvorima, prelepim vidikovcima sa kojih se vidi cela sokobanjska kotlina. Mesto je gde je zabeležen pad prvog meteorita na teritoriji bivše SFRJ.

Toponim Vrmdža je zvučna i čudna reč među imenima u “ličnim kartama” naselja istočne Srbije. A šta je zajedničko selu Vrmdža i Vrnjačkoj Banji, gradu koji narod zove Vrnjci? Zajedničko im je što njihova imena (Vrmdža i Vrnci) kazuju da su to mesta sa mnogo izvora, reka i potoka, da su to mesta bogata vodom. Naši ljudi, i danas, kažu da iz oblaka vrne kiša, da u bašte treba navrnuti vodu. Znamo da ljude uvek privlače mesta, za koja možemo reći da su izvori zdravlja, snage i lepote.
Vrmdžansko jezero je nastalo od velike kiše i topljenja Rtanjskih lednika na mestu velikog levkastog udubljenja opisano kao ambis. Kako je naišla velika voda, pokupila je suve otpale grane kao i seno i time napravila čep koji je zapušio dno levka tako da voda nije mogla više da otiče. I dan danas je jezero hladno i bistro. U njegovoj blizini je i Pakleška reka koja i protiče kroz selo Vrmdža kao i rečica Oravica.

Polazak:         
Polazak 14. marta (subota) 2020. godine u 6 časova sa ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Velika Plana – Ćuprija – Aleksinac – Vrmdža.

Cena:             
Cena prevoza je 1800 dinara za 40 i više učesnika akcije. Ako bude manje učesnika akcije doplata iznosi 300 dinara. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 1800 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen.

Plan:
06:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske. Kratka usputna pauza.
09:10 – Dolazak na Vrmdžu.
09:30 – Otvaranje akcije i polazak na pešačku turu.
11:30 – Vrmdžansko jezero. Pauza od 15 minuta.
12:45 – Izlazak na vrh Oblozi (662m), najviša tačka na stazi. Pauza od 15 minuta.
13:30 – Dolazak do Markovog potoka.
14:15 – Izlazak na vrh Vidikovac.
14:50 – Izlazak na stenu Sokolovica. Pauza od 10 minuta.
15:20 – Prolazak kroz klisuru Devojački kamen.
16:00 – Dolazak na Latin grad.
16:30 – Završetak pešačenja u selu Vrmdža. Ručak i podela učesničkih zahvalnica.
18:30 – Polazak za Beograd. Usputne pauze po potrebi.
21:30 – Dolazak u Beograd.

Dužina staze je oko 16,5km, a ukupan (kumulativni) uspon/spust iznosi oko 450m. Staza spada u red srednje teških i tehnički nije zahtevna. Postoji i kraća staza (10km) kojom se posle Vrmdžanskog jezera vraća u selo Vrmdža, odnosno Latin grad.

Oprema:        
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2020. godinu.

Hrana-voda:  
Na lokaciji Latin grad je obezbeđen besplatan ručak za sve planinare – posan pasulj. Obavezno poneti pribor za ručak: porcija, kašika i posuda za salatu.

Povratak:      
Istog dana u 19 časova, obrnutom maršrutom: naselje Vrmdža – Aleksinac – Ćuprija – Velika Plana – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 21 čas i 30 minuta.

Rok za prijavu: 
Do 9. marta 2020. godine.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 062 210 381                              email: vojnovicmilan@yahoo.com
Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu