SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

VRMDŽA

17. AVGUST 2024. GODINE

Vrmdza-00

Vrmdža, selo na severu sokobanjske kotline u podnožju planine Rtanj, predstavlja pravo turističko planinsko naselje koje svake godine privlači veliki broj turista iz Srbije i inostranstva. Pored svog specifičnog izgleda, Vrmdža u svojoj neposrednoj okolini ima Vrmdžansko jezero, veliki broj stenovitih odseka koji se u vidu klifova izdižu sa plodnih polja i voćnjaka. Vrmdža je bogata izvorima, prelepim vidikovcima sa kojih se vidi cela sokobanjska kotlina. Mesto je gde je zabeležen pad prvog meteorita na teritoriji bivše SFRJ.

Toponim Vrmdža je zvučna i čudna reč među imenima u “ličnim kartama” naselja istočne Srbije. A šta je zajedničko selu Vrmdža i Vrnjačkoj Banji, gradu koji narod zove Vrnjci? Zajedničko im je što njihova imena (Vrmdža i Vrnci) kazuju da su to mesta sa mnogo izvora, reka i potoka, da su to mesta bogata vodom. Naši ljudi, i danas, kažu da iz oblaka vrne kiša, da u bašte treba navrnuti vodu. Znamo da ljude uvek privlače mesta, za koja možemo reći da su izvori zdravlja, snage i lepote.
Vrmdžansko jezero je nastalo od velike kiše i topljenja Rtanjskih lednika na mestu velikog levkastog udubljenja opisano kao ambis. Kako je naišla velika voda, pokupila je suve otpale grane kao i seno i time napravila čep koji je zapušio dno levka tako da voda nije mogla više da otiče. I dan danas je jezero hladno i bistro. U njegovoj blizini je i Pakleška reka koja i protiče kroz selo Vrmdža kao i rečica Oravica.

Polazak:        
Polazak 17. avgust (subota) 2024. godine u 6 časova sa ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Velika Plana – Ćuprija – Aleksinac – Vrmdža.

Cena:             
Cena prevoza je 3200 dinara. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 3200 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.  

Plan:
06:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske. Kratka usputna pauza.
09:20 – Dolazak u Vrmdžu.
09:30 – Polazak na pešačku turu.
11:30 – Vrmdžansko jezero. Pauza od 45 minuta. Mogućnost kupanja u jezeru.
13:15 – Izlazak na vrh Oblozi (662m), najviša tačka na stazi. Pauza od 15 minuta.
14:00 – Dolazak do Markovog potoka.
14:45 – Izlazak na vrh Vidikovac.
15:20 – Izlazak na stenu Sokolovica. Pauza od 10 minuta.
15:50 – Prolazak kroz klisuru Devojački kamen.
16:30 – Dolazak na Latin grad.
17:00 – Završetak pešačenja u selu Vrmdža. Ako bude želje i mogućnosti svratićemo u neki do restorana u okolini Vrmdže ili Aleksinca.
18:30 – Polazak za Beograd. Usputne pauze po potrebi.
22:00 – Dolazak u Beograd.

Dužina staze je oko 18km, a ukupan (kumulativni) uspon/spust iznosi oko 450m. Staza spada u red srednje teških i tehnički nije zahtevna. Postoji i kraća staza (11km) kojom se posle Vrmdžanskog jezera vraća u selo Vrmdža, odnosno Latin grad.

Oprema:       
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2024. godinu.

Hrana-voda:
Hrana iz ranca.

Povratak:      
Istog dana u 18 časova i 30 minuta, obrnutom maršrutom: naselje Vrmdža – Aleksinac – Ćuprija – Velika Plana – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 22 časa.

Rok za prijavu: 
Do popune mesta.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 065 210 3811                            email: vojnovicmilan@yahoo.com
Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.
Za putovanja koja organizuje PD Krug iz Beograda nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja (Sl. glasnik RS br. 2/2016).

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu