SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

VRŠAČKE PLANINE

8. JUL 2018. GODINE (NEDELJA) - POMERENO ZA NEDELJU ZBOG VREMENSKE PROGNOZE

Vrsacka kula-00

Vršačka kula je simbol ne samo grada već i cele okoline. Sazidana je 1439. godine i veruje se da ju je podigao Đurađ Smederevac posle pada Smedereva sa ciljem da zaštiti svoje posede na prostoru današnje Vojvodine. Od celog utvrđenja najočuvanija je Donžon kula, visine 20m, koja je danas u potpunosti restaurirana. Visina spoljnih zidova iznosi 19,85m, a strane su široke 13,80m i 11m. Pored kule, do koje vodi asfaltni put, nalazi se pista za paraglajderiste.
Vršačke planine se pružaju se u pravcu istok-zapad, u dužini od 19 kilometara, sa najvećom širinom od 8 kilometara. Površina im je 170 kvadratnih kilometara, od čega je u Srbiji 122, a u Rumuniji 48 kvadratnih kilometara. Gudurički vrh, sa 641m nadmorske visine, najviša je tačka ovih planina i cele Vojvodine.
Od ostalih vrhova poznati su Lisičija glava (590 metara), Đakov vrh (449m) i Vršačka kula (399m). Severna padina je strma, dok se južna postepeno spušta u pobrđe, gde se nalaze vršački vinogradi. Vršačke planine spadaju, zajedno s Fruškom gorom, u ostrvske planine, jer su nekada bile ostrvo u Panonskom moru.

Polazak:         
Polazak 7. jula 2018. godine (subota) u 7 časova sa ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Pančevo – Banatsko Novo Selo – Alibunar – Vršac.

Cena:             
Cena prevoza je 800 dinara za 40 i više učesnika akcije. Ako bude manje učesnika akcije doplata je 200 dinara. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 800 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen. Ukoliko se prijavi mali broj učesnika išli bismo vozom do Vršca, u kom slučaju bismo se okupili na Železničkoj stanici “Dunav”, u Poenkareovoj ulici u 7 časova.

Plan:              
07:00 – Polazak ka Vršcu.
08:30 – Dolazak u Vršac, susret sa drugarima iz PSK “Železničar” iz Vršca, koji će sa nama pešačiti. Napravićemo pauza za kafu.
09:15 – Dolazak na početnu tačku za pešačenje.
19:30 – Polazak za Beograd.
21:00 – Dolazak u Beograd.

Plan je da u toku trajanja pešačenja odemo do Vršačke kule, odmarališta Crvenog krsta, Šumareve kuće, popnemo Lisičju glavu (591mnv), Đakov vrh (449mnv), dođemo do Turske glave, odnosno vidikovca kod Kapele sv. Krsta, nakon čega bismo se stepenicama spustili do Vršca i završili pešačenje.

Staza je dužine 15-20km, sa ukupnim usponom do 500m. Dužina staze je uslovljena prevozom.  

Oprema:        
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2018. godinu.

Hrana-voda:  
Hrana iz ranca. Ako bude vremena i interesovanja možemo otići do odmarališta Crvenog krsta (ili Vršca)  na ručak, o čemu bismo se usput dogovorili.

Povratak:      
Istog dana u 19 časova i 30 minuta. Dolazak u Beograd se očekuje oko 21 čas.

Rok za prijavu: 
Do popune mesta.

Vođa akcije:
Dušanka Grujić                 tel.: 060 080 22 11                             email: dusankagrujic@hotmail.com

Pomoćnik:
Mirjana Vukotić                tel.: 064 8345 808                              email: mira.vukotic@gmail.com 

Napomene:     
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu