SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

VRŠAČKE PLANINE

6. FEBRUAR 2021. GODINE

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vršačke planine predstavljaju zasebnu geomorfološku celinu. Nalaze se u jugoistočnom delu Banata uz granicu sa Rumunijom. Veći deo planinskog masiva nalazi se u granicama Srbije, dok je njen manji deo u Rumuniji. Najviši vrh Vršačkih planina je Gudurički vrh (639mnv), on je ujedno i najviši vrh u Vojvodini. Vršačke planine prostorno se nalaze u opšti Vršac. Zaštita je uspostavljena 2005. godine, na površini od 4371ha.
Vršačke planine na osnovu geotektonskog položaja pripadaju Srpsko-makedonskoj masi i predstavljaju  njen rubni deo. Metamorfisane stene i magmatski proboji kroz geološke periode su se modifikovale tako da danas mogu da se vide različite forme, poput blokova i ostenjaka. Ovi raznovrsni oblici nastali spiranjem i razaranjem predstavljaju vrednost u ukupnoj geološkoj raznovrsnosti Vršačkih planina.
Pored prirodnih vrednosti na ovom području postoje mnogobrojna arheološka nalazišta. Na vrhu planine iznad Vršca dominira Vršačka kula, ostatak Vršačkog grada, srednjevekovnog utvrđenja iz XIV veka, a u podnožju brega nalazi se manastir Mesić sagrađen u XVI veku.

Manastir Mesić je verovatno najstariji srpski manastir u Banatu. Narodno i crkveno predanje pominju učenike Sv. Save kao njegove osnivače, a neki istoričari veruju da je možda još stariji. Arhitektura crkve je tradicionalna, raškog stila – jednobrodna građevina sa kupolom i pravougaonim pevnicama uz uticaje moravskog stila gradnje. Manastir je u više navrata bio paljen i pljačkan od strane Turaka. Konačnu obnovu doživljava krajem osamnaestog veka, kada je sazidan novi konak u klasicističkom stilu. Značajan je po svom zidnom slikarstvu, koji čine tri sloja fresaka nastalih od 16. do 19. veka i predstavljaju važan dokument istorijskih i društvenih promena na ovim prostorima. Mesićki hram, pored velikog broja ikona krasi i jedna kojoj se pridaje čudotvorna moć – Bogorodica Dostojno jest, poreklom sa Atosa, a u manastiru je od 1803. godine. Svake godine, na praznik Dostojno jest, u noći između 23. i 24. juna dolaze vernici na bdenije, dovode pred ikonu bolesne radi molitve i ozdravljenja.

Polazak:        
Polazak 6. februara 2021. godine (subota) u 7 časova sa ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Pančevo – Vršac – Manastir Mesić. Tokom putovanja pridržavamo se aktuelnih epidemioloških mera: korišćenje maske i ograničen broj putnika u autobusu.

Cena:             
Cena prevoza je 1100 dinara za prevoz autobusom sa ograničenim brojem putnika. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 1100 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen.

Plan:
07:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske. Usputna pauza za jutarnju kafu.
09:30 – Dolazak do Vršačke kule. Pauza od 30 minuta.
10:20 – Dolazak do manastira Mesić. Razgledanje manastira i priprema za pešačku turu.
10:45 – Polazak na pešačku turu dužine 13km.
13:45 – Izlazak na Gudurički vrh (639), najviši vrh Vojvodine. Pauza od 20 minuta.
16:00 – Završetak pešačenja kod manastira Mesić.
16:30 – Polazak za Beograd. Ako bude mogućnosti (zbog epidemiološke situacije) svratićemo u neki od restorana u blizini Vršca.
19:30 – Dolazak u Beograd.

Pešačka staza polaza od manastira Mesić do Guduričkog vrha i nazad do manastira. Dužina staze je oko 13km sa ukupnim usponom/spustom od oko 550m. Staza nije naporna i spada u red srednje teških. Postoji samo jedan eksponiraniji deo na stazi, a to je pre uspona na Gudurički vrh.

Oprema:       
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2021. godinu.

Hrana-voda:
Hrana iz ranca. Ako bude mogućnosti (zbog epidemioloških mera) svratićemo u neki od restorana u okolini Vršca na ručak/večeru.

Povratak:      
Istog dana u 16 časova i 30 minuta, obrnutom maršrutom: Manastir Mesić – Vršac – Pančevo – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 19 časova i 30 minuta.

Rok za prijavu: 
Do 1. februara 2021. godine.

Vođa akcije:
Dušanka Grujić                tel.: 060 080 22 11                             email: dusankagrujic@hotmail.com
Pomoćnik:
Milan Vojnović                 tel.: 065 210 3811                             email: vojnovicmilan@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.
Za putovanja koja organizuje PD Krug iz Beograda nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja (Sl. glasnik RS br. 2/2016).

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu