SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

VUJAN I BUKOVIK

18. MAJ 2019. GODINE

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Južno od Gornjeg Milanovca prostire se planinaVujan čije su padine blage izuzev prema zapadu gde se strmo spuštaju prema Despotovici i sa Ilijakom (509m) grade Brđansku klisuru. Najveći vrh je Veliki Vujan (856m), zatim slede Mali Vujan (745m) i Bukovik (851m). Vulkanskog je porekla i ima kupasti oblik. Posebnu estetsku vrednost ima klisurast teren, prvenstveno Brđanska klisura kroz koju protiče Despotovica i kroz koju prolazi Ibarska magistrala.
Atomska banja Gornja Trepča se nalazi u jugozapadnoj Šumadiji, u severnom delu čačanske kotline, na obroncima planina Vujan i Bukovik, u uskoj kotlini rečice Banje, na nadmorskoj visini od 460m. Temperatura vode je 29,8°C i to je jedna od najproučavanijih termomineralnih voda na teritoriji naše zemlje, a prve hemijske analize datiraju još iz 1904. godine. Zbog svojih specifičnih fizičkih i hemijskih karakteristika ova voda je prava retkost. Koncentracije mikro i makroelemenata, radioaktivnih elemenata, kao i njihovi međusobni odnosi daju joj specifično lekovito dejstvo, posebno na nervna i mišićna tkiva. Efikasnosti rehabilitacije ovom vodom su potvrđene kliničkim studijama u koje su uključeni pacijenti oboleli od “Sclerosis multiplex”, kao i od reumatskih bolesti.
Mineralni izvori Trepčanske banje vezani su za duboku rasednu liniju i javljaju se u dužini od nepunih 100 metara, na desnoj obali klisuraste doline Besnog potoka, u podnožju šumovitih ogranaka planina Vujna i Bukovika. Utvrđeno je da je voda mineralnih izvora Gornje Trepče blago radio-aktivna, jer pored uobičajenih minerala kalijuma (K), kalcijuma (Ca), natrijuma (Na), hlora (Cl), barijuma (Ba), gvožđa (Fe), srebra (Ag), mangana (Mn), aluminijuma (Al), olova (Pb), hroma (Cr), nikla (Ni), bakra (Cu), sumpora (S) i drugih, sadrži i veoma retke, gotovo nepoznate elemente kao što su: cezijum, rubidijum, stroncijum, litijum, kobalt, vanadijum, titan, uran, radon i radijum.
Klima je izuzetno blaga, umereno-kontinentalna. Temperatura vazduha je bez većih dnevnih i godišnjih kolebanja. Planinski obronci obrasli su gustom šumom bresta, bukve, hrasta, belog jasena, cera, graba, lipe, kao i sa 5 hektara četinarske šume koja čitavom predelu daje   nezaboravan izgled.

Planina Vujan udaljena je od Beograda oko 120 km i do nje se najbrže stiže ibarskom magistralom. Malo posle Gornjeg Milanovca, nekih 5 km, skreće se levo ka manastiru Vujan osnovan u XIII veku. Manastir je poznat i po tome što se u njemu čuva izrezbareni krst koji je izradio iskušenik Gojko, kasnije Patrijarh Pavle.

Polazak:         
Polazak 18. maja 2019. godine (subota) u 7 časova sa  ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Ljig – Rudnik – Gornji Milanovac – Manastir Vujan.

Cena:             
Cena prevoza je 1100 dinara za 40 i više učesnika akcije. Ako bude manje učesnika akcije doplata iznosi 200 dinara. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 1100 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen.

Plan:
07:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske.       
10:00 – Dolazak do manastira Vujan. Obilazak manastira. Priprema za pešačenje.
10:30 – Polazak na pešačku turu dužine 16km.
17:00 – Završetak pešačenja. Pauza za ručak i osveženje u banji Gornja Trepča.
18:30 – Polazak za Beograd.
21:30 – Dolazak u Beograd.

Staza ide od manastira prema vrhu Veliki Vujan (856m). Posle kraćeg odmora na vrhu, nastavljamo prema vrhu planine Bukovik (851m) i ka atomskoj banji Gornja Trepča. Ukupna dužina pešačke ture je oko 16km. Ukupan (kumulativni) uspon je oko 750m, a uskupan spust oko 850m.   

Oprema:        
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2019. godinu.

Hrana-voda:  
Hrana iz ranca. Postoji mogućnost ishrane u restoranima, ili kafanama u banji.

Povratak:      
Istog dana u 18 časova i 30 minuta maršrutom: Banja Gornja Trepča – Ljig – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 21 čas i 30 minuta.

Rok za prijavu: 
Do 13. maj 2019. godine.

Vođa akcije:
Mirjana Vukotić                tel.: 064 8345 808                             email: mira.vukotic@gmail.com
Pomoćnik:
Milan Vojnović                 tel.: 062 210 381                               email: vojnovicmilan@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu