SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

Izveštaj sa akcije

KOŠUTNJAK

7. januar 2018. godine

Planinarska akcija po Košutnjaju nije bila zvanična akcija planinarskog društva Krug, ali smo se na nju masovno odazvali pa smo je nekako usvojili. Organizator i vođa ove akcije je bio naš prijatelj Jovan Đokić iz planinarsko-skijaškog kluba Kopaonik.

Veliko se društvo okupilo te nedelje 7. januara kod pijace na Banovom brdu. Ičkovom ulicom smo se relativno brzo popeli do skijališta na Košutnjaku kod restorana Aleksandar klub. Lep vidikovac kod ovog restorana uze nam malo više vremena za fotografisanje i razgledanje, ali vredelo je. Kao i uvek, obiđosmo i spomenik srpskim junacima iz 1915. godine i zastadosmo da kažemo neku reč o njihovoj hrabosti, borbi i požrtvovanju. Staza nas je dalje vodila prema restoranu Golf i Ivanovoj česmi (spomen česma Ivanu Stamboliću). Ispade da su nam glavni toponimi restorani: nastavljamo prema restoranu Devetka, a posle Pionirskog grada prema restoranu Rubin. Tu kod Rubina je isto lep vidikovac što smo iskoristili za slikanje i kratak odmor.

Neki odlučiše da kod Rubina završe pešačenje, a mi uporniji nastavismo istočnom stranom Košutnjaka prema spomeniku Mihailu Obrenoviću. Kod spomenika knezu Mihailu Obrenoviću sunce se potpuno razigralo pozivajući nas u igru “uhvati me ako možeš”. Neki su se pravili nevešti u ovoj igri pružajući samo dlanove prema njemu i jasno pokazujući da mu neće nauditi, niti ga zgrabiti za vrat, već samo žele da osete njegov dodir i toplinu. Predivan dan za ovo doba godine posebno je prijao posle skorašnjih krkanluka i tromih nogu koje su danima bile okovane bukagijama moćnih gospodara kraljevstva zvanog trpezarija i kuhinja.

A onda Hajdučka česma. Još jedna prilika da se predahne, osvežimo vodom i napravimo par zajedničkih fotografija. Šumareva kuća se brzo pojavila jer smo već bili dobro uigrani i razdrmani. Na Topčiderskom groblju obiđosmo velikane koji tu počivaju i tu oficijelno završismo akciju.

Mi iz komšiluka nastavismo kući peške preko Topčiderskog parka, pored mosta ljubavi, Miloševog konaka, Žetelice, spomenika Arčibaldu Rajsu i drugih znamenitosti parka. Preko Topčiderske zvezde i Hajd parka stigosmo najzad u toplinu doma svoga (i kuhinje) posle prepešačenih 15-tak kilometara u ovom nestvarnom, sunčanom danu na samom početku 2018. godine.

Ako nemate nalog na Facebook-u (ili niste trenutno ulogovani), treba ignorisati otvaranje novog naloga klikom na “Not Now” na dnu panela.

Close Menu