SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

Izveštaj sa akcije

RAJAC

20. januar 2018. godine

Prošle godine smo imali predivno sunčano vreme na Rajcu u januaru mesecu pa smo pomislili da bi se to moglo ponoviti i ove godine. I gle čuda, opet dobismo divan sunčan dan, bez vetra i, ono što je bilo naročito interesantno, nestvarno lep kolorit snežnih proplanaka i neba koje ga pokriva.

Kao i ranijih godina, polazna tačka za pešačku turu je bio planinarski dom Čika Duško Jovanović. Ljubazni domaćini su nas srdačno dočekali, popismo po kafu, čaj, pa krenusmo u susret livadama Rajca odevenim u prilično debeo sneg. Izgleda da se Rajac malo prevario sa ovako debelom garderobom, jer je odmah na startu bilo jasno da će ovo biti miran, prijatan dan prošaran sunčevim zracima.

Prvi smo te subote ostavili svoje tragove u snegu, pokušavajući da izbegnemo mesta gde su smetovi bili preveliki. Razdragana priča, neprekidno škljocanje fotoaparata i milozvučno škrgutanje snega pod našim nogama toliko su nas okupirali da nismo ni primetili koliko brzo smo stigli do Dobrih voda. Neizbežna pauza i nastavak pešačenja prema Suvoboru. Samo par planinara je odlučilo da završi pešačenje kod Dobrih voda.

Put do Suvobora je protekao u priči i šali i brzo stigosmo do podnožja gde susretosmo i lovce. Razmenismo par reči sa njima i krenusmo u završni uspon na Suvobor. Na vrhu Suvobora zajedničko fotogafisanje i pauza za užinu pa nazad do Dobrih voda istim putem.

Od Dobrih voda smo krenuli prema vrhu Rajac drugom, donjom stazom (vučje trkalište) koja je izuzetno zanimljiva pogotovo u ovom zimskom ambijentu. Tu negde pre vidikovca, severno od Crnog vrha, Mića predloži da svratimo. Predlog je pao u pravo vreme baš kad je sunce rešilo da se pojavi u punom sjaju. Okupani suncem stajali smo na vidikovcu nemo u čudu i pitali se da li je  pogled prema rajačkim vrhovima uvek ovako lep, ili je lepotu doslikalo sunce svojim iznenadnim nastupom. Spusti se sunčana zavesa na pozornici vidikovca, a mi nastavismo dalje prema vrhu Rajac. Kada smo pristigli na vrh dan je polako počeo da gasne i pojavi se onaj ljutiti sunčev komšija mraz. Užurbanim korakom nastavismo ka domu gde nas je čekao domaćin Rajko sa svojim kulinarskim specijalitetima. Poneka rakijica, pivce, topla čorbica i pozdrav Rajcu do sledeće godine. Možda će sledeće biti još lepše, treća sreća, kažu.

Ako nemate nalog na Facebook-u (ili niste trenutno ulogovani), treba ignorisati otvaranje novog naloga klikom na “Not Now” na dnu panela.

Close Menu