SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

Izveštaj sa akcije

RAKOBARSKI VIS

11. februar 2018. godine

Manastir Tumani je u blizini sela Rakova Bara odakle smo planirali pešačenje preko Rakobarskog visa do sela Ševica. To je bila prilika da, pre pešačke ture, posetimo manastir i isposnicu svetog Zosima u njegovoj blizini.

Prema Rakobarskom visu smo krenuli sa južne periferije sela Rakova Bara. Najpre smo obišli vodopad Malo vrelo, ali je okolina vodopada prilično zarasla tako da se teško može prići bliže vodopadu, niti se vodopad može sagledati u celosti.

Početnu kaljavu stazu smo zamenili sa snežnim krpicama koje su se povećavale sa visinom tako da je pri vrhu Rakobarski vis (691m) snežni pokrivač bio oko 10-15cm. Uživali smo u pogledu sa Rakobarskog visa i predivnom danu uramljenom u zimsku idilu. Od Rakobarskog visa staza je grebenskog tipa tako da smo imali pune oči predivnih slika sa usputnih vidikovaca. Celu ovu sliku je upotpunio zimski ambijent, škriputanje snega koji smo gazili i razdraganost planinara koji su zračili naokolo pozitivnom energijom.

Bez obzira što je grupa bila velika, tempo kretanja je bio odličan pa smo imali vremena da obiđemo i pećinu Vrteć. Spust do pećine je vredeo truda. Malo razgledanja pećine, slikanje i povratak na stazu prema selu Ševica. Ali pre sela Ševica svratili smo do vodopada Burev. U blizini vodopada je malo, uređeno izletište sa par klupa, stolom i izvorom vode. Put do vodopada Burev je prilično strm i neobezbeđen. Šteta što ovih par stotina metara staze nije uređeno jer je vodopad zaista predivan. U pitanju je bigreni vodopad nalik onom na reci Beušnici, u Rumuniji, ali malo manji. Vodopadu se može prići i sa leve i sa desne strane, ali mu je mnogo lepši levi profil. Pred samo selo Ševica dočekala nas je kaljuga, pa smo utrošili dosta vremena da operemo cipele pre ulaska u autobus.

Zanimljiv i interesantan kraja Homoljskih planina koji zaslužuje posetu i u nekom drugom godišnjem dobu, ali ne preterano žarkom. U Kučevu ima par lepih restorana i hotela gde se može solidno ručati za relativno malo para. Mi smo odabrali restoran Homoljski motivi. Ipak, zbog malog prometa gostiju, treba unapred najaviti dolazak u restoran/hotel.

Ako nemate nalog na Facebook-u (ili niste trenutno ulogovani), treba ignorisati otvaranje novog naloga klikom na “Not Now” na dnu panela.

Close Menu