SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

STARA PLANINA-ARBINJE

10-12. JUL 2020. GODINE

Arbinje-00

Stara planina (Balkan planina) je najveća planina u istočnoj Srbiji, visokoplaninski masiv koji se prostire kao prirodna granica prema Bugarskoj. Pripada grupi venačnih planina, a njen glavni venac prostire se približno od Zaječara do Crnog mora u dužini od oko 550km. Pri tom manji deo glavnog venca (oko 150km) predstavlja granicu izmedju Srbije i Bugarske, a veći deo (oko 400km) deli Bugarsku na dva dela: severnu i južnu. Drugo ime za Staru planinu je Balkan, tako da je zapravo po ovoj planini i celo Balkansko poluostrvo dobilo ime. Zeleni pašnjaci, guste šume, nepregledna prostranstva ispresecana rekama i potocima, prošarana atraktivnim vrhovima, vodopadima i drugim biserima netaknute prirode čine ovu gromadu jednim od najživopisnijih krajeva kod nas. Od vanrednih prirodnih vrednosti ističu se planinski vrhovi (od kojih su neki među najvišim u Srbiji), a pre svega vodopadi. Na Staroj planini nalazi se skoro polovina svih vodopada u Srbiji, uključujući i neke od najviših, a o divljini koja i danas vlada ovim predelima dovoljno govori podatak da se za većinu vodopada do početka ovog veka nije ni znalo. Štaviše, zvanično najviši vodopad u Srbiji – Kaluđerski skok, visok čitava 232m – otkriven je tek 2012. godine.

Kanjon Rosomače ili Rosomački lonci je kanjon istoimene reke u istočnoj Srbiji na Staroj planini. Kanjon se nalazi u blizini sela Slavinja, na oko 30km od Pirota. Kanjon Rosomače je izgradjen u slojevitim stenama, u kojima su usečena proširenja sa virovima koji podsećaju na kotlove ili lonce, po čemu je i dobio ime. U pirotskom kraju kanjon je poznat i kao Rosomačko grlo, Rosomačko ždrelo, Slavinjski lonci. Posetu kanjonu Rosomače je najbolje organizovati u letnjim mesecima. Kretanje je jednostavno, po terenu izgradjenom od kamenitih zaravni i pokrivenom niskom vegetacijom (travom i žbunjem). U okolini kanjona nalaze se živopisna staroplaninska sela koja mogu biti interesantna za posetioce. Najbolji pogled na kanjon Rosomače se pruža sa njegove leve ivice, do koje se dolaz i jednostavnim penjanjem uz stene i bez velikih napora. U blizini kanjona, u selu Slavinja, nalazi se i crkva Svetog Đorđa iz XVI veka. Ne zna se pouzdano vreme njene gradnje, a živopisana je 1844. godine.
Pećinska crkva svetog Petra i Pavla nalazi se pored sela Rsovci, na Staroj planini u pećini brda Kalik, 22km od Pirota. Podignuta je u 13. veku. Ova crkva je pećinska i isposnička i nalazi se na staroj planini u atara sela Rsovci. Ova crkva je po mnogo čemu jedinstvena, pre svega što je smeštena u samoj pećini, a drugo je to što se na severnom zidu ovog svetilišta nalazi freska Isusa Hrista, jedinstvena u hrišćanstvu, poznatija i pod imenom Isus Mladenac. Zanimljivo je to što je tu Isus oslikan kao mlad i ćelav a na osnovu stila i boja može se reći da freska pripada sredini ili drugoj polovini 13. veka. Veruje se da je ova crkva oslikana kada je u Lazarevu Srbiju dospeo veliki broj isposnika iz predela Sinaja.

Vodopad Tupavica nalazi se u blizini sela Dojkinci na Staroj Planini, na 1050mnv. U toku najvrelijeg perioda godine, ukoliko je godina sušna, ima vode, ali tada ona samo kaplje preko stena, dok u ostalim periodima godine ovaj vodopad se prikazuje u punoj lepoti. Najbolji period za obilazak ovog vodopada je proleće, ili jesen ako nije bila sušna godina. Neverovatno čista i hladna voda pada sa visine od oko 15m preko stena crvene boje. Vodopad Tupavica, važi za jedan od najlepših vodopada u Srbiji.

Polazak:        
Polazak 10. jula 2020. godine (petak) u 6 časova sa  ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Paraćin – Pirot – Rsovci – Slavinja – Dojkinci.

Cena:             
Cena akcije iznosi 6000 dinara i obuhvata: prevoz, putarine, parkinge, smeštaj i ishranu vozača, organizacione troškove i dva noćenja u planinarskom domu Dojkinci. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 4500 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen. 

Plan:
Petak, 10. jul
06:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske. Usputna pauza od 30 minuta.
10:30 – Dolazak u Pirot. Pauza od 60 minuta.
12:05 – Dolazak na početnu tačku prema vidikovcu Kozji kamen. Priprema za pešačku turu.
12:15 – Polazak na pešačku turu dužine 9km-vidikovac Kozji kamen.
15:30 – Završetak pešačenja i polazak prema selu Rsovci.
15:40 – Dolazak u selo Rsovci i polazak prema crkvi svetog Petra i Pavla.
16:30 – Završetak obilaska crkve svetog Petra i Pavla. Pauza u selu Rsovci od 30 minuta.
17:20 – Dolazak u Slavinju i obilazak Rosomačkih lonaca u trajanju od jedan sat i 15 minuta.
18:30 – Polazak prema Dojkincima.
19:00 – Dolazak u Dojkince. Razmeštaj po sobama u planinarskom domu Dojkinci.  

Dužina pešačke staze prema vidikovcu Kozji kamen je 9km sa ukupnim usponom/spustom od 300m.
Dužina pešačke staze od sela Rsovci do crkve svetog Petra i Pavla je nešto manje od 2km sa beznačajnim usponom/spustom.
Dužina staze u Slavinji (Rosomački lonci) je 3,5km sa ukupnim usponom/spustom od 50m.

Subota, 11. jul
07:00 – Polazak na celodnevnu pešačku turu. Obilazak Arbinjskih vodopada.        
08:30 – Dolazak do vodopada Tupavica. Pauza od 30 minuta.
12:00 – Dolazak do vodopada Orlov kamen. Pauza od 30 minuta.
16:00 – Završetak pešačenja u Dojkincima. Ručak i druženje u domu.

Dužina staze do vodopada Orlov kamen je oko 20km sa ukupnim usponom/spustom od 700m. Staza spada u red srednje teških.
Ako bude dobro prolazno vreme i želje, pešačenje možemo produžiti do „Plaže“. Pešačenje se produžava za nešto više od 5km, a uspon/spust se povećava za oko 120m. Moguća je i varijanta pešačenja do Draganovog vira. U ovom slučaju dužina staze se povećava za 2,5km, a uspon/spust za 50m.

Nedelja, 12. jul
07:00 – Polazak na pešačku turu prema Ponoru dužine 10km.         
09:30 – Dolazak do Ponora. Pauza od 30 minuta.
12:30 – Završetak pešačenja u Dojkincima. Pakovanje stvari.
14:30 – Polazak prema Pirotu.
15:45 – Dolazak u Pirot na kolače i ručak. Pauza od sat i 45 minuta.
17:30 – Polazak za Beograd. Usputne pauze po potrebi.
22:00 – Dolazak u Beograd.

Staza do Ponora i nazad je dužine 10km sa ukupnim usponom/spustom oko 600m. Staza nije tehnički zahtevna i spada u red lakših staza.

Oprema:       
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2020. godinu.

Hrana-voda:
Hrana iz ranca. U Dojkincima postoji kafana i prodavnica. Planinarski dom Dojkinci je opremljen kuhinjom pa možemo i samostalno spremati hranu.

Povratak:      
U nedelju 12. jula u 17 časova i 30 minuta maršrutom: Pirot – Paraćin – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 22 časa.

Rok za prijavu: 
Do 29. juna 2020. godine.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 065 210 3811                            email: vojnovicmilan@yahoo.com
Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu