SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

BJELAŠNICA I ROMANIJA

2-4. AVGUST 2024. GODINE

Bjelasnica-00

Bjelašnica pripada dinarskom planinskom sistemu. Najviši vrh planine je istoimeni vrh Bjelašnica (2067m) na kome se nalazi meteorološka stanica, a to je i najviša stalno nastanjena tačka u Bosni i Hercegovini. Ostali značajni vrhovi su Krvavac (2061m), Mala Vlahinja (2055m) i Hranisava (1964m). Ona je kraška planina, oblikovana glacijacijom. Leti je prekrivena gustom zelenom travom, a zimi i do 3m visokim snegom.
Bjelašnica je postala poznata za vreme 14. Zimskih olimpijskih igara održanim u Sarajevu 1984. godine, kad su na planini izgrađeni brojni sportski i turistički objekti, koji se i danas koriste, jer je Bjelašnica postala poznato skijalište.
Vrelo Bosne je izvor u centralnoj Bosni i Hercegovini. Nalazi se na periferiji grada Sarajeva, pored Ilidže, u podnožju planine Igman. Vrelo Bosne je poznata turistička atrakcija, a sastoji se od više malih ostrvaca povezanih mostovima preko brojnih manjih potoka. U parku se nalazi dosta životinja poput patki i labudova.
2006. godine donet je Zakon o proglašenju Spomenika prirode Vrelo Bosne, ukupne površine 603ha, na teritoriji opštine Ilidža. Značajni lokaliteti u okviru zaštićenog dobra su samo vrelo Bosne, Velika aleja prema Ilidži sa stablima kestena i platana zasađenim u austro-ugarskom periodu, Most na Plandištu (Rimski most), park Stojčevac i lokalitet Crkvine severno od sela Vrutci.

Romanija je planina i regija u istočnom delu Republike Srpske. Najviši delovi planine prostiru se od Mokrog sa zapadne i kotline oko Pala s jugozapadne do Glasinačkog polja sa istočne strane. Šira romanijska visoravan sa obroncima obuhvata gradove: Pale, Sokolac, Han Pijesak i Rogaticu. Najviša tačka je Veliki Lupoglav sa nadmorskom visinom od 1652m.
Poznata kao utočište hajduka, na Romaniji postoji mnogo mesta i toponima koji svedoče o njenoj junačkoj istoriji. Među njima je čuvena Novakova pećina, čiji je naziv vezan za hajduka Starinu Novaka i koja se nalazi na južnim obroncima, iznad Pala. Na zapadnoj strani, iznad Mokrog, nalaze se poznate Crvene stene, a u središnjem delu planine, u okolini Sokoca nalazi se crkva Romanijska Lazarica, remek-delo srpske crkvene arhitekture 19. veka.

Polazak:        
Polazak 2. avgusta 2024. godine (petak) u 6 časova sa  ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Šabac – Han Pijesak – Sarajevo.

Cena:             
Cena prevoza je 60€ (u dinarskoj protivvrednosti – prodajni kurs Narodne banke Srbije). Cena prenoćišta je 40€ (dva noćenja u Sarajevu) i plaća se na licu mesta. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 60€. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen.

Plan:
Petak 2. avgust
Polazak sa ugla Sarajevske i Drinske u 6 časova. Usputne pauze po potrebi.
Dolazak do Ilidže. Obilazak vrela Bosne.
Dolazak do hotela i razmeštaj po sobama.
Individualni obilazak Sarajeva.

Pešačka tura oko vrela Bosne na Ilidži je rekreativnog karaktera dužine oko 3-5km. 

Subota 3. avgust
Polazak u 8 časova do mesta mesta Babin Do odakle kreće naš uspon na Bjelašnicu.
Nakon završetka pešačenja povratak u smeštaj.
Individualni obilazak Sarajeva.

Pešačka tura iznosi oko 10km sa ukupnim usponom/spustom od 800m. Staza nije tehnički zahtevna, ali spada u red težih tura.

Nedelja 4. avgust
Napuštanje hotela oko 7 časova i putovanje prema Podromaniji.
Dolazak do planinarskog doma Crvene stene i priprema za pešačku turu.
Pešačenje do vrha Veliki Lupoglav (1652m) i nazad.
Nakon završetka pešačenja polazak prema Beogradu. Usputna pauza za ručak.

Dužina pešačke ture je oko 14,5km sa ukupnim (kumulativnim) usponom/spustom oko 500m i nije tehnički zahtevna. Spada u red srednje teških tura.

Oprema:       
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, ili pasoš, zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2024. godinu.

Hrana-voda:
Hrana iz ranca. U hotelu, gde ćemo biti smešteni, moguće je organizovati ishranu po dogovoru. U petak i subotu biće vremena za individualni obilazak Sarajeva što se može iskoristiti za kasni ručak/večeru.

Povratak:      
U nedelju 4. avgusta maja u 15 časova maršrutom: Podromanija – Han Pijesak – Šabac – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 22 časa.

Rok za prijavu: 
Do popune mesta.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 065 210 3811                            email: vojnovicmilan@yahoo.com
Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.
Za putovanja koja organizuje PD Krug iz Beograda nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja (Sl. glasnik RS br. 2/2016).

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu