SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

CARSKA BARA

10. JUN 2018. GODINE

Carska bara-00

Klub planinara “Zrenjanin” iz Zrenjanina poziva na učešće na tradicionalnoj akciji povodom 26. SUSRETA PLANINARA “CARSKA BARA 2018”.
Specijalni rezervat prirode “Stari Begej – Carska bara” nalazi se na 17 km južno od Zrenjanina i oko 2 km od magistralnog puta Zrenjanin-Beograd, a zauzima površinu od oko 1600 hektara. Austrougarski prestolonaslednik i žrtva Sarajevskog atentata, Ferdinand, rado je lovio po prostorima ove bare, te otuda i naziv “Carska”.
Posebnu prirodnu vrednost kompleksu Carske bare i napuštenog toka reke Begej daju mozaičnost, vodene, travnate i šumske vegetacije, kao i raznovrsnost životinjskih vrsta, u čijem okviru centralno mesto zauzima bogatstvo ptičjeg sveta.
Močvarnu vegetaciju područja čine interesantne biljne vrste, danas retke i ugrožene, poput belog i žutog lokvanja, ili močvarne orhideje, dok je prostor oko bare obrastao dugogodišnjim zasadima vrbe i topole.
Na području Carske bare evidentirano je više od 200 ptičjih vrsta, među kojima su i prave retkosti – primerci ugroženih vrsta čaplji, kormorana, gnjuraca, pataka …

Lovački dvorac “Kaštel” u Ečkoj nadomak Zrenjanina gradjen je u engleskom stilu u period od 1816. do 1820. Godine. Dvorac je podigla porodica Lazar, a na svečanom otvaranju dvorca 29. Avgusta 1820. Godine svirao je čuveni Franc List. Kaštel ima funkciju “sabirnog centra” za mnoge lovce iz zemljei i inostranstva, kako nekada tako I dan danas. Česti gosti su svojevremeno bili austrougarski prestolonaslednik Franc Ferdinand I srpski prestolonaslednik Aleksandar Karadjordjević.
Hram Svetog Oca Nikolaja u Ečki sagrađen je oko 1711. godine, a sagradili su ga stanovnici sela nakon njihovog brojnijeg naseljavanja usled velike seobe Srba 1690. godine. Da je bio sagrađen na seoskom pravoslavnom groblju i da je zaista sagrađen oko 1711. godine svedoči i zapis sa starog ikonostasa na kome je napisano “Spomen 1711. god”. Hram je sagrađen od naboja i ćerpića i oblepljen je blatom iznutra i spolja. Svojim spoljnjim izgledom nastavljena je tradicija hramova brvnara koje su se u to vreme gradile u centralnoj Srbiji odakle je i pristigla većina stanovništva u velikoj seobi. Krov hrama je dvovodni i on je do danas očuvan u originalu, pokriven je šindrom po čemu je hram jedinstven u celom Banatu. Ikonostas koji je danas u hramu je veoma impozantan, oslikao ga je Teodor Popović i verovatno je završen 1786. godine na šta ukazuje natpis iznad carskih dveri. Postoji pretpostavka da je te godine na hramu dograđen zvonik, i tako dobio današnji izgled. Hram je 1883. godine obnovljen u potpunosti i dodato je treće zvono, a izlio ga je poznati vršački livac Pavle Bata. Manja obnova izvršena je 1923. godine kada je izvršena popravka krova i zamena dotrajale šindre. Godine 1948. hram Svetog Oca Nikolaja je stavljena pod zaštitu države. U periodu od 1960. do 1963. godine urađena je rekonstrukcija ikonostasa, i za te potrebe angažovani su restauratori iz Rusije. U hramu se još čuvaju delovi prvog ikonostasa iz 1711. godine kao i nekoliko bogoslužbenih knjiga koje potiču iz vremena 17 i 18 veka.

U Kovačici se može obići Muzej naivne umetnosti i uživati u likovnom stvaralaštvu kovačičkih naivnih slikara. Na osnovu tematike i umetničkog izraza stručnjaci ga svrstavaju u grupu poetsko-realističnu. Na slikama ovih autora predstavljena je seoska realnost, ali u poetskom duhu. Slikaju čarobne prizore iz svog detinjstva i mladosti, svoju okolinu, ovdašnje ljude u raznim seoskim prilikama, koje se vezuju za navike i običaje, duboko uronjene u tradicionalan narodni folklor. To je jezgro njihovog umetničkog stvaralaštva, predstavljenog ponajviše na uljanim slikama, na kojim je svaki od njih srećno pronašao svoj lični tematski okvir i umetnički izraz.

Polazak:
Polazak 10. juna 2018. godine (nedelja) u 7 časova sa ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Krnjača – Čenta – Ečka – hotel Sibila.

Cena:
Cena prevoza je 700 dinara za 40 i više učesnika akcije. Ako bude manje učesnika akcije doplata je 200 dinara. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 700 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.

Plan:
07:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske.
08:30 – Dolazak do Ečke i obilazak dvorca Kaštel i crkve svetog oca Nikolaja.
09:30 – Dolazak do hotela Sibila. Prijava učešća na akciji.
09:45 – Otvaranje susreta.
10:00 – Polazak na pešačku turu dužine 15km.
10:30 – Polazak na pešačku turu do vidikovca 7km.
15:00 – Ručak.
16:00 – Vreme za obilazak Carske bare čamcima – ko želi, kako bi se uživalo u predelima sa pogledom na priobalje Carske bare. Vožnja čamcem se dodatno plaća. Prošle godine je koštala 300 dinara.
18:00 – Podela zahvalnica učesnicima akcije.
19:00 – Polazak za Beograd.
20:30 – Dolazak u Beograd.

Staza oko Carske bare je dužine oko 15km sa beznačajnim usponom/spustom (ispod 50 m).

Kraća staza: pristanište – vidikovac “Carska bara” u dužini od 7km sa beznačajnim usponom i spustom. Vodič na ovoj stazi će biti iz KP Zrenjanin.

Ako bude dovoljno zainteresovanih, na povratku za Beograd možemo da svratimo u Kovačicu u Galeriju naivne umetnosti. U tom slučaju ćemo malo ranije krenuti iz Carske bare. Cena ulaznice za Galeriju naivne umetnosti je 150 dinara.

Oprema:
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele nisu obavezne ali su poželjne. Staza je bez hladovine tako da se treba preventivno zaštiti od sunca (kape, šeširi, marame i sl.). Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2018. godinu.

Hrana-voda:
Hrana iz ranca. Organizator obezbeđuje kuvani obrok – pasulj i  riblju čorbu  po ceni od 200 dinara. Učesnici sa sobom treba da  ponesu porciju i pribor za jelo. U Carskoj bari ćemo biti parkirani pored hotela Sibila gde može da se ruča. Kao orijentacija: carska riblja čorba košta 350 dinara.

Povratak:
Istog dana, 10. juna 2018. godine u 19 časova maršrutom: Carska bara – Čenta – Krnjača – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 20 časova i 30 minuta.

Rok za prijavu:
Do popune mesta.

Vođa akcije:
Dušanka Grujić                 tel.: 060 080 22 11                           email: dusankagrujic@hotmail.com

Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu