SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

BANJA HERKULANE-DOMOGLED

15-17. APRIL 2023. GODINE

Domogled-00

Banja Herkulane najpoznatija je i najstarija banja u Rumuniji i jedna od najstarijih banja sveta. Prema legendi, Herkules je ovde dobio još veću snagu i uspeo da pobedi hidru. Za lekovite vode ove banje znali su i Dačani i Rimljani. Banja Herkulane spominje se prvi put 153. godine nove ere, u vreme rimskog imperatora (i filozofa) Marka Aurelija, koji se odmarao i lečio u ovoj banji. Mnogo vekova kasnije, u XVIII veku, Banja je modernizovana i rekonstruisana u impresivnom arhitektonskom stilu austrijskog baroka. Banja, inače, leži na nadmorskoj visini od oko 170 m i jedinstvena je po vazduhu bogatom negativnim jonima. Koncentracija negativnih jona od preko 2000 jona po cm3 (kao na nadmorskoj visini od 2000 m!) izrazito ublažuje negativne efekte stresa. Banja Herkulane poznata je, pre svega, po termalnim izvorima, za koje su Rimljani verovali da su čudotvorni. Postoji 19 mineralnih izvora slane termalne vode, od kojih se 9 koristi u terapeutske svrhe.

Karpatski planinski venac proteže se od srednje do jugoistočne Evrope “potkovicom” dužine oko 1500km od Češke, Slovačke i Poljske, preko Ukrajine i Rumunije, i završava u Srbiji. U Karpatsko-balkanske planine kod nas spadaju, između ostalih, Beljanica, Rtanj, Kučaj, Homoljske planine… Ipak, za većinu ljudi prva asocijacija na Karpate je Rumunija, kojoj pripada više od pola ovog masiva nepreglednih prostranstava i visokih vrhova. U južnom delu Karpata, naspram našeg Đerdapa, nalazi se najveći rumunski nacionalni park, Domogled – dolina Černe. Najveća vrednost nacionalnog parka su planine Mehedinci koje se pružaju duž leve obale Černe. Planine su dobile ime po okrugu u kojem se nalaze, a po visini i geomorfologiji vrlo su slične našim karpatskim planinama, posebno Rtnju i Beljanici. Mehedinci planine krasi više vrhova između 1000 i 1500 metara nadmorske visine, među kojima i vrh Domogled (1105m) iznad same Banje Herkulane i vrh Stan na krajnjem severu planine, koji sa svojih 1466m čini i najvišu tačku nacionalnog parka.
Pre nešto više od dve decenije, kontroverzni biznismen i ljubitelj starine po imenu Josif Konstantin Dragan rešio je da sa one strane reke napravi rumunski Maunt Rašmor. Dragan se na ilegalan način obreo u Srbiji, a potom prebegao u Ameriku. Tamo je stekao zavidno bogatstvo baveći se primenjenim dizajnom i hotelijerstvom. Nakon pada rumunskog diktatora odlučio je da se vrati u domovinu. Od vlasti je kasnije dobio dozvolu da u Đerdapskoj klisuri, o svom trošku, iskleše glavu poslednjeg dačanskog kralja Decebala. Jedna krečnjačka litica koja se uzdiže iznad manastira Mrakonija, nedaleko od gradića Oršava, na izlazu iz Malog Kazana preko puta Trajanove table, učinila mu se kao idealno mesto za ostvarenje ideje.

Polazak:        
Polazak 15. aprila 2023. godine (subota) u 6 časova sa  ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Veliko Gradište – Donji Milanovac – Tekija – Oršova – Banja Herkulane.

Cena:             
Cena prevoza je 50€ (u dinarskoj protivvrednosti – prodajni kurs Narodne banke Srbije). Cena prenoćišta je 40€ (dva noćenja u banji Herkulane) i plaća se na licu mesta. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 50€ dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen.

Plan:
Subota 15. april
Polazak sa ugla Sarajevske i Drinske u 6 časova.
Putovanje od Beograda do banje Herkulane dunavskom magistralom do Tekije. Usput pravimo pauzu u Donjem Milanovcu.
Usput obilazimo nekoliko manastira u Rumuniji.
Očekivano vreme pristizanja u banju Herkulanu je oko 15-16 časova.
Smeštaj po sobama pansiona u banji Herkulane.
Šetnja banjom Herkulane.

Nedelja 16. april
U 8 časova (po rumunskom vremenu) krećemo na pešačku turu prema vrhu Domogled (1105m). Nakon pređenih 3km i 350m uspona, stižemo do čuvenog Belog Krsta. Oni koji žele mogu ovde da završe pešačenje i da se vrate do banje Herkulane. Ukupna dužina ture do Belog Krsta i nazad je 6km sa ukupnim usponom/spustom od 350m. Oni koji nastavljaju pešačenje do vrha Domogled ukupno će preći 10km sa ukupnim usponom/spustom od 1000m.

Ponedeljak 17. april
U 8 časova (po rumunskom vremenu) napuštamo pansion i pakujemo stvari u autobus.
Idemo prema vodopadu Vanturatoarea i dolini reke Tesne. Dužina staze za obilazak vodopada je 4,5km sa ukupnim usponom/spustom od 350m. Dužina staze za obilaženje doline Tesne iznosi 9,5km sa ukupnim usponom/spustom od 500m. Staza je povratna tako da se u svakom momentu može prekinuti i vratiti na početnu tačku kod motela Dumbrova.
Polazak za Beograd oko 16 časova.
Dolazak u Beograd se očekuje oko 22 časa.

Oprema:       
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu i PASOŠ, zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2023. godinu. Oni koji planiranju kupanje u termalnim bazenima treba da ponesu kupaći kostim, bade mantil ili peškir.

Hrana-voda:
Hrana iz ranca. U banji Herkulane ima restorana i pansiona gde se može organizovati ishranu tokom našeg boravka.

Povratak:      
U ponedeljak 17. aprila u 16 časova maršrutom: Banja Herkulane – Oršova – Tekija – Donji Milanovac – Veliko Gradište – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 22 časa.

Rok za prijavu: 
Do popune mesta.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 065 210 3811                            email: vojnovicmilan@yahoo.com
Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.
Za putovanja koja organizuje PD Krug iz Beograda nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja (Sl. glasnik RS br. 2/2016).

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu