SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

DURMITOR

26-28. AVGUST 2022. GODINE

Durmitor-00

Durmitor je planina i nacionalni park u Crnoj Gori. Smatra se da ime Durmitor potiče od keltskih reči “dru-mi-tore” koje znače “planina puna vode”. Predeli Durmitora, po lepoti i neokrnjenosti retko i autentično delo prirode, proglašeni su nacionalnim parkom 1952. godine. Smešten na severozapadu Crne Gore, park obuhvata osnovni masiv Durmitora sa kanjonima Tare, Drage i Sušice i gornji deo kanjonske doline Komarnice.
Osnovna odlika reljefa durmitorskog područja jeste prostrana visoravan na 1500m nadmorske visine, koju presecaju duboke kanjonske doline i sa koje se uzdižu impozantni planinski vrhovi, od kojih je 48 sa preko 2000m nadmorske visine i među njima najviši Bobotov Kuk sa 2523m.
Lepoti durmitorskog masiva posebnu draž daje 18 ledničkih jezera, nazvanih gorske oči, na visinama iznad 1500 m. Najveće i najatraktivnije je Crno jezero. Veličanstvenosti pejzaža doprinose, pored lepote jezerskog basena i blistave vodene površine, prostrani šumski predeo koji ga okružuje i vrh Međeda, gorostasno uzdignut nad njim.
Kanjon Tare, kao jedinstvena pojava po svojoj dubini od 1000, a mestimično i 1300m, svrstava se odmah iza Velikog kanjona rijeke Kolorado u SAD. Ima tok od 150km i najduža je reka Crne Gore. Na delu toka kroz nacionalni park Durmitor rijeka Tara ima prosječan pad od 3,6m/km, pa se formiraju bukovi i brzaci koji su svojom ljepotom upotpunili ambijent netaknute prirode.

Prutaš (2393m) izgleda vrlo atraktivno. Njegovi vertikalni prutovi koji se poput vodopada spuštaju niz južnu stranu Durmitora čuvaju od zaborava legendu o mladom Todoru, njegovoj Ružici, surovosti vila i osveti čobana. Podno Prutaša nalazi se Todorova dolina. Kažu da je ime dobila po naočitom mladiću Todoru koji beše ponos ovog kraja. Imao je ljubu Ružicu, dobru devojku koja mu je uzvraćala ljubav. Na Prutašu su tada, kao i na svim visokim i božanski lepim mestima, živele vile. I one su se divile Todoru, a zavidele Ružici. Jednom ga pozvaše na planinu u svoje kolo, pod uslovom da ništa od oružja ne nosi sa sobom. Ali Todor zaboravi da ostavi nož, koji je kao čobanin, uvek nosio. Došao je vilama i dugo uživao u njihovim igrama. A onda vile videše njegov nož. U ljutnji ga podigoše do oblaka i pustiše niz durmitorske litice. Kažu da je Todor grudima pao i odvalio deo planine koja od tada nosi ime Gruda a nalazi se blizu Prutaša. Tugovalo se za Todorom. Ružica je bolujući otišla u obližnju planinu. Nikada se nije vratila, a ista i danas nosi njeno ime. Kažu da je i kamenje tada pištalo od boli, od čega je i izvor u Todorovom dolu poneo ime Pištet (Bjelinovac). A čobani… oni su poželeli da se osvete vilama. Napravili su dugačke i jake pruteve i prislonili ih uz planinu. Vilama su, na spavanju, zavezali kose a kada se ove probudiše iščupaše jedna drugoj vlasi. Od tada ih nikad više ne videše, a kažu da su žute trave po durmitorskim livadama rasute viline vlasi. Prutevi su se vremenom stopili sa stenama, a planina je po njima dobila ime Prutaš.
Crvena greda (2175m) ne pripada grupi najviših vrhova, ali jedan je od najimpresivnijih. Stajati na vrhu Crvene grede je neverovatno jer se čini da ste na vrhu sveta, ili bar vrhu tog dela sveta. U luku planinske panorame visokog Durmitora, posmatrane sa Žabljaka, Crvena greda sa Velikim Štuocem završava ovaj impozantni luk na ivici kanjona Tare.

Polazak:        
Polazak 26. avgusta 2022. godine (petak) u 6 časova sa  ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Ćelije – Ljig – Preljina – Čačak – Užice – Prijepolje – Pljevlja – Žabljak. Tokom putovanja pridržavamo se aktuelnih epidemioloških mera.

Cena:             
Ukupna cena prevoza i organizacionih troškova iznosi 55€ (u dinarskoj protivvrednosti – prodajni kurs Narodne banke Srbije). Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 55€. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen. Cena prenoćišta iznosi oko10€ (20€ za dve noći) i plaća se na licu mesta. Cena akcije ne obuhvata ulaznicu za NP Durmitor (3€ po danu, ili 6€ za tri dana) ni boravišnu taksu (0,8€ po danu).

Plan:
Petak, 26. avgust
06:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske. Usputna pauza od sat vremena za ručak.
16:00 – Dolazak u Žabljak. Polazak na pešačku turu oko Crnog jezera.
19:00 – Završetak pešačenja.
19:15 – Dolazak u apartman, razmeštaj po sobama i večera.

Staza je dužine oko 6,5km sa ukupnim (kumulativnim) usponom/spustom od 100m.
Ko ne želi da ide stazom oko Crnog jezera može da ostane na početnoj tački kod jezera i uživa u pogledu dok se ostali ne vrate. 

Subota, 27. avgust
07:00 – Ustajanje i doručak.  
08:00 – Polazak prema polaznoj tački za pešačenje (Šarban).
08:30 – Dolazak do Šarbana. Priprema za pešačenje.
08:45 – Polazak na pešačku turu.
12:00 – Izlazak na Prutaš (2393m). Pauza od 30 minuta.
13:30 – Dolazak do Velikog Škrčkog jezera. Pauza od 30 minuta.
17:00 – Završetak pešačenja kod Šarbana.
18:00 – Dolazak do smeštaja u Žabljaku.                   

Staza je dužine oko 14km sa ukupnim (kumulativnim) usponom/spustom od 1200m. Oni koji idu samo do vrha Prutaš i nazad, istim putem, prepešačiće oko 10km sa ukupnim usponom/spustom od 750m.

Nedelja, 28. avgust
06:00 – Ustajanje i doručak.  
07:00 – Polazak prema Momčilovom gradu.
07:30 – Dolazak do Momčilovog grada i priprema za pešačenje.
09:30 – Izlazak na vrh Crvene grede (2175m). Pauza od 30 minuta.
11:00 – Dolazak do Jablan jezera. Pauza od 30 minuta.
12:30 – Završetak pešačenja kod restorana Momčilov grad.
12:45 – Polazak za Beograd. Usputna pauza za ručak.
23:00 – Dolazak u Beograd.

Staza je dužine oko 9,5km sa ukupnim (kumulativnim) usponom/spustom oko 450m.

Oprema:       
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu (ili pasos), zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2022. godinu.

Hrana-voda:
Hrana iz ranca. Smešteni smo u centru Žabljaka gde ima dosta restorana i prodavnica. U apartmanu gde smo smešteni postoji mogućnost organizovanja ručka i doručka. Cena doručka (švedski sto od domaćih specijaliteta) i ručka (čorba, salata, kuvano jelo i desert) sve za 15€. Ova kombinacija doručka i ručka može da se organizuje u petak uveče, subota ujutro i uveče i nedelja ujutro. Sve ukupno za ova četiri obroka 30€.

Povratak:      
U nedelju 28. avgusta u 13 časova minuta maršrutom: Žabljak – Pljevlja – Prijepolje – Užice – Čačak – Preljina – Ljig – Ćelije. Dolazak u Beograd se očekuje oko 23 časa.

Rok za prijavu: 
Do popune mesta.

Vođa akcije:
Boris Jovanović                 tel.: 064 8958 130                            email: boris.jovanovic@smatsa.rs
Pomoćnik:
Milan Vojnović                 tel.: 065 210 3811                             email: vojnovicmilan@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.
Za putovanja koja organizuje PD Krug iz Beograda nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja (Sl. glasnik RS br. 2/2016).

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu