SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

DVORCI VOJVODINE

16. DECEMBAR 2023. GODINE

Dvorci-00

Kažu da u Sremskim Karlovcima svaka zgrada, kuća i ulica priča neku slavnu priču, jer je ovaj grad bio duhovni i kulturni centar Srbije. On je posle Prve velike seobe Srba 1690. godine postao naslednik Pećke patrijaršije. Grad ima i svoju legendu koja kaže da će se onaj ko popije vodu sa Česme četiri lava, koja se nalazi u samom centru grada, sigurno vratiti u Karlovce i tu venčati. Venčali se ili ne, onaj ko je jednom bio u Karlovcima, vratiće se ponovo, zaljubljen u sam grad. A na one koji ga nikada nisu posetili, idilični gradić sa nestrpljenjem čeka, kako bi prosuo pred njih svoj šarm i stekao nove obožavaoce.
U Sremskim Karlovcima se nalazi dvorac (palata) Ilion. Trenutno je pretvoren u Gradski muzej. Palata je podignuta u periodu od 1836-1848. godine kao boravište Josifa Rajačića, mitropolita karlovačkog (1842-1848), kasnijeg patrijarha srpskog (1848-1861). Današnji izgled je dobila 1920. godine. Zgradu je baron Rajačić otkupio od familije Mioković-Hadži i renovirao je 1856. godine po planu artitekte Sideka iz Beča. On je uneo elemente rokokoa i ovim izmenama ona je dobila izgled letnjikovaca iz vremena Josifa II.
Pustaru Ečku je 1781. godine kupio Luka Lazar i tu je osnovao naselje i izgradio crkvu za stanovnike naselja. Dvorac je. početkom 19. veka u engleskom stilu, izgradio Lukin sin Agošton Lazar. Imanje i dvorac je 1870. godine otkupio grof Feliks Ornonkur. Nakon toga, novi vlasnici dograđuju dvorac i unose znatne izmene, tokom 1898-99. godine. Nakon što je renovirao i dogradio dvorac grof je priredio bal u čast rođendana svoje kćeri, te je na svečanom otvaranju dvorca 29. avgusta 1820. godine svirao čuveni Franc List, a tu su bile i najznačajnije ličnosti iz Austrijske Monarhije: među zvanicama je prednjačio grof Esterhazi. Kaštel je tokom godina bio mesto okupljanja mnogih ljubitelja lova, a tu su boravili i austrougarski prestolonaslednik Franc Ferdinand i jugoslovenski kralj Aleksandar Karađorđević.

Kao godina gradnje dvorca Jagodići beleži se 1835. godina, a vlasnik dvorca je bio Petar Jagodić, jedan od istaknutijih članova ove porodice, u čijem je vlasništvu ostao sve do nacionalizacije posle Drugog svetskog rata. Jagodići su bili ugledna plemićka porodica koja je učinila mnogo za srpski narod u Vojvodini, budući da su bili i značajni članovi Matice srpske. Galerija Matice srpske čuva nekoliko njihovih portreta, a svi su radovi Konstantina Danila.
Dvorac Kapetanovo se nalazi u selu Stari Lec, u opštini Plandište. Podignut je 1904. godine. Sagradio ga je župan Bela Botka, rođen u Banlaku 1861. godine. Botka se u Banat doselio kupivši ogromne zemljišne posede, čak 1100 jutara u centralnom Banatu. Posle pripajanja Vojvodine Kraljevini Srbiji i kasnije SHS, 1918. godine došlo je do agrarne reforme i veleposednici su izgubili velike delove svojih imanja, pa je tako i Botkino imanje prepolovljeno. Botke su vrlo brzo gubile kapital, te je jedna petrovgradska banka rasprodala nameštaj iz dvorca i sam dvorac na javnoj licitaciji 1938. godine. Tada je dvorac kupio trgovac iz sela Bočar, po imenu Franc Maj, i poklonio ga svojoj kćeri Emiliji u miraz. Emilija je dvorac unela u brak sa Milanom Kapetanovim, po kome je dvorac i dobio današnje ime.

Polazak:        
Polazak 16. decembra (subota) 2023. godine u 7 časova sa ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Inđija – Sremski Karlovci.

Cena:             
Cena prevoza je 2300 dinara. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 2300 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen.

Plan:              
07:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske.
08:30 – Dolazak u Sremske Karlovce. Pauza za kafu i obilazak grada.
09:10 – Obilazak dvorca Ilion u trajanju od 20 minuta. Cena ulaznice je 200 dinara (100 dinara za penzionere).
11:00 – Dolazak do dvorca Lazar u Ečkoj. Obilazak dvorca u trajanju od 30 minuta.
12:00 – Dolazak do mesta Konak. Obilazak dvorca Jagodić. Cena ulaznice je 250 dinara.
13:40 – Pešačenje do dvorca Kapetanovo (5km). Obilazak dvorca u trajanju od 20 minuta.
15:15 – Pešačenje do Hajdučice (4,5km). Obilazak dvoraca Damaskin-Dunđerski u trajanju od 30 minuta.
16:00 – Polazak za Beograd. Usputna pauza za ručak/večeru.
19:30 – Dolazak u Beograd.   

Ukupno pešačenje je manje od 10km po ravnom terenu. Ko ne želi da pešači može ove deonice da pređe vozilom.

Oprema:       
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2023. godinu.

Hrana-voda:
Hrana iz ranca. Na povratku za Beograd možemo svratiti u Banatski Karlovac na ručak/večeru.

Povratak:      
Istog dana u 16 časova maršrutom: Hajdučica – Banatski Karlovac – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 19 časova i 30 minuta.

Rok za prijavu: 
Do popune mesta.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 065 210 3811                            email: vojnovicmilan@yahoo.com
Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.
Za putovanja koja organizuje PD Krug iz Beograda nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja (Sl. glasnik RS br. 2/2016).

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu