SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

KAJMAKČALAN I BANJA LUTRAKI

28. APRIL-2. MAJ 2023. GODINE

Kajmakcalan-00

Kajmakčalan je najviši vrh planine Nidže sa 2521mnv na granici Republike Makedonije prema Grčkoj. Poznat je kao poprište najžešćih borbi na Solunskom frontu tokom Prvog svetskog rata 1918. godine. Na njemu je podignuta spomen kapela gde se nalazi i urna, u kojoj je (bilo) sahranjeno srce doktora Arčibalda Rajsa. Južno od kapele stoji i kosturnica srpskih vojnika u kojoj se nalaze ostaci palih boraca.
Vlada Srbije pozvala je profesora Rudolfa Arčibalda Rajsa, Nemca po rođenju i švajcarskog državljanina, da istraži zločine Austrougarske nad srpskim civilima 1914. godine. Rajs je zavoleo srpski narod i prešao Albaniju sa vojskom tadašnjeg kralja Petra. Najteže dane rata proveo je na Solunskom frontu, u senci planinskog vrha Kajmakčalana, u pograničnoj oblasti između Makedonije i Grčke.
Nakon rata, Rajs se nastanio u Beogradu, a u njegovom testamentu navedena je želja da se mu se srce, posle smrti, prenese na planinski vrh za koga su ga vezivala sećanja na najsurovije slike iz rata. Taj sin nemačkog zemljoposednika iz Badena proglašen je kapetanom prve klase vojske Kraljevine Srbije, odlikovan za hrabrost na Solunskom frontu i postao nosilac Albanske spomenice. Sahranjen je na Topčideru, a njegova poslednja volja je ispunjena – srce tog Švajcarca preneto je u maloj urni na Kajmakčalan.

Solun ili Tesaloniki, drugi je po veličini i značaju grad u Grčkoj, posle Atine. To je i glavni grad istoimenog okruga Solun i periferije središnja Makedonija. Solun je jedna od najznačajnijih luka Balkana. Iako je Solun savremeni grad velikih bulevara, pravilnih blokova i velikih trgova i parkova, grad je sačuvao mnoge građevine iz svojeve prošlosti, posebno one vezane za starorimsko i vizantijsko nasleđe. Grad je bogat muzejima, galerijama i drugim ustanovama kulture, od kojih su neke naddržavnog značaja: Gradski Arheološki muzej, Bela kula, Aristotelov trg, Crkva Sv. Dimitrija, Crkva Sv. Đorđa, Crkva Sv. Sofije i dr.
Srpsko vojničko groblje na Zejtinliku se nalazi u Solunu i u njegovom sklopu su smešteni grobovi srpskih, francuskih, italijanskih, engleskih i ruskih vojnika poginulih u borbama i proboju Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu. Kompleks groblja je podignut na prostoru na kome se od 1916. godine nalazila Glavna vojna poljska bolnica srpske vojske, u sklopu koje je nastalo i groblje za preminule koje je vremenom preraslo u današnji kompleks.
Zejtinlik je dobio ime po turskoj reči za ulje (zejtin). Na tom prostoru, nadomak Soluna, je u doba otomanske imperije bila pijaca za prodaju zejtina. Iako je prestala prodaja zejtina na tom prostoru, naziv se održao među lokalnim stanovništvom do Prvog svetskog rata.
Srpsko groblje predstavlja centralni deo kompleksa na Zejtinliku. U njegovom centru je kapela ispod koje se nalazi kosturnica u kojoj je sahranjeno 5580 srpskih ratnika stradalih na Solunskom frontu. Oko mauzoleja (kapele sa kosturnicom) nalazi se deset parcela u kojima je sahranjeno 1448 srpskih ratnika.
Spomen-kosturnica na brdu Zebrnjak je bilo monumentalno i trijumfalno spomen obeležje podignuto u slavu i čast poginulim srpskim vojnicima tokom Kumanovske bitke u Prvom balkanskom ratu 1912. godine. Srpska vojska je pobedila tursku vojsku i time označila početak oslobođenja jugoistočne Evrope od Osmanskog carstva.
U spomen-kosturnici, počivaju posmrtni ostaci 678 poginulih srpskih vojnika poginulih u Kumanovskoj bici. Danas se spomenik nalazi u ruiniranom stanju, jer ga je bugarska okupatorska vojska porušila tokom Drugog svetskog rata – 24. maja 1942. godine. Srušena je kula, a ostali su ostaci kapele i kosturnice.

Polazak:        
Polazak 28. aprila 2023. godine (subota) u 21 čas sa  ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Predejane – Preševo – Kumanovo – Evzoni – Solun – Edesa – Banja Lutraki.

Cena:             
Cena prevoza je 80€ (u dinarskoj protivvrednosti – prodajni kurs Narodne banke Srbije). Cena prenoćišta je 45€ (tri noćenja sa doručkom) i plaća se na licu mesta. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 80€ dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen.

Plan:
Petak 28. april – Putovanje do Soluna
Polazak sa ugla Sarajevske i Drinske u 21 čas.
Usputne pauze po potrebi. 

Subota 29. april – Dan predviđen za obilazak Soluna i poseta srpskom groblju na Zejtinliku.
Dolazak u Solun oko 9 časova.
Obilazak Soluna i pešačka tura od Bele kule do srpskog groblja na Zejtinliku.
Individualno razledanje i šetnja Solunom.
Povratak u banju Lutraki u kasnim popodnevnim časovima.
Razmeštaj po sobama hotela.

Treba očekivati da će dužina šetnje Solunom i obilaska Zejtinlika biti između 15 i 20 kilometara.

Nedelja 30. april – Dan predviđen za penjanje na Kajmakčalan i obilazak grada Edesa.
Nakon doručka polazak oko 8 časova prema skijaškom centru Voras.
Kratka pauza u skijaškom centru Voras i polazak prema vrhu Kajmakčalan.
Izlazak na Kajmakčalan (2521m) najviši vrh planine Nidže. Pauza za odmor i slikanje.
Završetak pešačenja u skijaškom centru Voras. Kratka pauza i polazak prema gradu Edesa.
Kratak obilazak grada Edesa i čuvenog vodopada Karanos.
Povratak u banju Lutraki.

Staza do Kajmakčalana i nazad je dužine 9km sa ukupnim (kumulativnim) usponom/spustom oko 450m i spada u red laganih tura.

Ponedeljak 1. maj – Dan predviđen za uživanje u termalnim bazenima banje Lutraki i pešačenje.
Nakon doručka, oko 9 časova polazak prema termalnim bazenima i početnoj tački za pešačenje.
Dolazak do vodopada Kounoupista.
Kupanje u termalnim bazenima banje Lutraki.

Staza do vodopada Kounoupista i nazad je dužine oko 10km sa ukupnim (kumulativnim) usponom/spustom oko 550m i spada u red laganih tura.

Utorak 2. maj – Dan predviđen za povratak u Beograd.
Nakon doručka, pakovanje stvari u autobus i  polazak za Beograd oko 9 časova.
Kod Kumanova svraćamo da obiđemo spomen-kosturnicu na brdu Zebrnjak.
Pauza za ručak u Predajanima.
Dolazak u Beograd oko 21 čas.

Oprema:       
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne za uspon na Kajmakčalan i vodopad Kounoupista. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, PASOŠ, zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2023. godinu. Oni koji planiranju kupanje u termalnim bazenima treba da ponesu kupaći kostim, bade mantil i peškire.

Hrana-voda:
Hrana iz ranca. U pansionu, gde ćemo biti smešteni, moguće je organizovati ishranu po dogovoru.

Povratak:      
U utorak 2. maja u 9 časova maršrutom: Banja Lutraki – Edesa – Evzoni – Preševo – Predajane – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 21 čas.

Rok za prijavu: 
Do popune mesta.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 065 210 3811                            email: vojnovicmilan@yahoo.com
Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.
Za putovanja koja organizuje PD Krug iz Beograda nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja (Sl. glasnik RS br. 2/2016).

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu