SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

KANJON PANJICE I VODENA PEĆINA

1. JUL (NEDELJA) 2018. GODINE - POMERENO ZA NEDELJU ZBOG LOŠE VREMENSKE PROGNOZE

Vodena pecina-00

Arilje, gradić zapadne Srbije, čuven je po Crkvi svetog Ahilija, zadužbini kralja Dragutina iz 13.veka, u kojoj se nalazi freska Plavog Anđela, najkvalitetnijim malinama, piscu Dobrilu Nenadiću.
Arilje nosi epitet najzdravije i najčistije sredine u Srbiji, a leži u slivu bistrih planinskih reka Rzava i Moravice čije vode piju ljudi u mnogim srpskim gradovima.
Arilje je nekada bilo sedište episkopije. Crkva Sv. Ahilija je poznata po svom raskošnom živopisu i portretima kraljeva Dragutina i Milutina i Dragutinove žene Kataline, ugarske princeze. Pripada Raškoj školi. Malo se zna da je crkva Svetog Ahilija dom Plavog Anđela koji je isto tako živopisan kao i Mileševski Beli Anđeo, ali ne i toliko čuven. 
Ariljske vode su i lekovite. U selu Visoka, 34km od sedišta opštine, nalazi se Visočka banja, čija voda izvire u samom koritu reke. Banja ima dva kupatila otvorenog tipa, temperatura vode je 28 stepeni Celzijusa, leči reumu, bolesti kostiju, srčane tegobe, živce i izuzetno poboljšava vid, ali nije uređena za posetioce i uglavnom je koristi okolno stanovništvo.
Arilje je poznato i po zdravoj hrani. Ovo je grad malina vrhunskog kvaliteta. Sve što se ubere, izveze se. Gaji se još i šljiva “požegača”, jabuka “budimka” i krompir. Po okolnim planinskim vrletima, žitelji se uglavnom bave stočarstvom. Nadaleko su poznati ovdašnji kajmak i sir, ali i pršuta.

Vodena pećina nalazi se u kanjonu reke Panjice, udaljena od centra Arilja 22km. Ovaj prirodni fenomen vrlo je atraktivan za speleologe i ronioce koji tek treba da ispitaju sve tajne koje krije pećina. Do same pećine i vodopada vodi kamena staza dužine 800m. Uz reku Panjicu preko drvenih mostića stiže se do neodoljive prirode kojom je Vodena pećina okružena, visokih stena i slapova preko sige.
Za sada se pretpostavlja da je vodena masa koja izlazi iz pećine, u stvari ponornica nastala od više izvora koji poniru negde u zoni Kukutnice i Okruglice u Bjeluši. Po tvrdnji ronilaca i zaljubljenika prirode, koji su željni avantura i upustili se u ispitivanje pećine, sa sigurnošću tvrde da se duboko u pećini nalazi jezero, a vrlo moguće i nekoliko.
U klisuri Panjice Josif Pančić je otkrio endemsku vrstu biljke – campanula secundiflora.

Polazak:         
Polazak 30. juna (subota) 2018. godine u 6:00 časova sa ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Ćelije – Ljig – Čačak – Arilje – Dobrače.

Cena:             
Cena prevoza je 1400 dinara za 40 i više učesnika akcije. Ako bude manje učesnika akcije doplata je 300 dinara. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 1400 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen.

Plan:   
06:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske.
09:00 – Dolazak u Arilje. Pauza za kafu/čaj i obilazak crkve svetog Ahilija.
10:00 – Polazak prema selu Radaljevo.
10:30 – Dolazak u selo Radaljevo i priprema za penjanje na Gradinu.
12:00 – Silazak sa Gradine i polazak prema selu Dobrače.
12:15 – Dolazak do sela Dobrače i polazak prema Vodenoj pećini.
14:15 – Dolazak do Vodene pećine. Pauza od 20 minuta.
16:30 – Povratak u selo Dobrače i polazak prema plažama na Velikom Rzavu.
17:00 – Dolazak do plaže na Velikom Rzavu. Mogućnost kupanja u Velikom Rzavu, ili ručak u nekom od obližnjih restorana
18:30 – Povratak u Beograd. Usputna kratka pauza.
22:00 – Dolazak u Beograd.  

Dužina staze za vrh Gradina je oko 2,5km, sa ukupnim (kumulativnim) uspon/spust oko 180m. Moguće je da se ova trasa malo produži ako autobus ne bude mogao da priđe selu Radaljevo.
Dužina staze do Vodene pećine je oko 7km sa ukupnim (kumulativnim) uspon/spust oko 450m. U zavisnosti od vodostaja reke Panjice, može se desiti da na nekim mestima idemo kanjonom ili da češće prelazimo reku.
                       
Oprema:        
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Poželjeno je poneti i patike ili dobre papuče za hodanje po vodi. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2018. godinu.

Hrana-voda:  
Hrana iz ranca. Na obalama Velikog Rzava ima par restorana u kojima se može ručati/večerati.

Povratak:      
Istog dana u 18 časova i 30 minuta maršrutom: Arilje – Čačak – Ljig – Ćelije – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 22 časa.

Rok za prijavu: 
Do popune mesta.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 062 210 381                              email: vojnovicmilan@yahoo.com

Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu