SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

LAZAREV KANJON

29. SEPTEMBAR 2018. GODINE

Lazarev kanjon-00

Kanjon Lazareve reke, poznatiji kao Lazarev kanjon, nalazi se na nekih desetak kilometara od Bora. To je najdublji i najduži kanjon istočne Srbije. Zbog strmosti svojih stenovitih litica, ni dan danas nije u potpunosti ispitan. Kanjon je poznat po mnogobrojnim pećinama i jamama. Najpoznatije su Lazareva pećina (poznata i kao Zlotska), Vernikica i Dubašnička. Ceo Lazarev kanjon nalazi se pod zaštitom države, a zbog svoje jedinstvene lepote, kao i bogate flore i faune, predstavlja izazov svim ljubiteljima divljine i netaknute prirode. Međutim, treba imati u vidu da je sam kanjon prilično nepristupačan, i prolazak kroz njega predstavlja pravu avanturu, na mahove prilično izazovnu i napornu. Na više mesta potrebno je pentrati se preko stena.
Lazarev kanjon, dužine do 9km i visine između 300 i 500m, najduži je kanjon u istočnoj Srbiji. Usečen je u krečnjački masiv planine Južni Kučaj i kroz njega protiče istoimena reka. Sa svih strana je zaklonjen stenovitim grebenima: sa juga i jugoistoka uzdiže se Malinik (1087m), sa severa Strnjak (720m) i Kornjet (696m), a sa zapada Pogara (883m) i Mikulja (1022m). Litice kanjona su vertikalne i ravne, a na najužem delu širina kanjona iznosi manje od 7m.

Lazarev kanjon, kroz koji protiče istoimena reka, bio je, za vreme Turaka, jedno od najznačajnijih skloništa homoljskih hajduka. Ulazak u ovaj kanjon za hajduke je značio spas, jer se Turci nikada nisu usuđivali da ih slede.
Legenda kaže da su, posle bitke na Marici 1371. godine, konjanici kneza Lazara došli u ovaj kraj, zadržavši se tu određeno vreme, odakle potiče i ime reke i kanjona.

Polazak:        
Polazak 29. septembra (subota) 2018. godine u 6:00 časova sa ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Paraćin – Boljevac – Zlot (Lazareva pećina).

Cena:             
Cena prevoza je 1700 dinara za 40 i više učesnika akcije. Ako bude manje učesnika akcije doplata je 600 dinara. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 1500 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen.

Plan:              
06:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske. Usputna pauza od 40 minuta.
09:45 – Dolazak u Zlot kod Lazareve pećine. Obilazak pećine. Cena ulaznice je 200 dinara.
10:30 – Polazak prema vidikovcu iznad pećine Vernikica.
11:30 – Polazak na turu kroz Lazarev kanjon. Pauza od 15 minuta nakon obilaska kanjona.
13:30 – Polazak prema vidikovcu Kovej.
15:30 – Dolazak do vidikovca Kovej. Pauza od 30 minuta.
17:30 – Kraj pešačenja u selu Zlot.
18:00 – Polazak za Beograd. Usputne kratke pauze po potrebi.
22:00 – Dolazak u Beograd.  

Staza kroz Lazarev kanjon je ukupne dužine 3km sa ukupnim usponom/spustom od 140m. Staza od Lazareve pećine do vidikovca iznad pećine Vernikica i nazad je dužine oko 4km sa ukupnim usponom/spustom od 330m. Staza od Lazareve pećine do vidikovca Kovej i povratak do sela Zlot je dužine 12,5km sa ukupnim usponom/spustom oko 500m. S obzirom da sve staze polaze od Lazareve pećine moguće je individualno kombinovanje ukupne trase pešačenja.

Oprema:       
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2018. godinu.

Hrana-voda:
Hrana iz ranca. Na povratku za Beograd svratićemo u neki od restorana pre Paraćina.

Povratak:      
Istog dana u 18 časova maršrutom: Zlot – Boljevac – Paraćin – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 22 časa.

Rok za prijavu: 
Do 18. septembar 2018. godine.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 062 210 381                              email: vojnovicmilan@yahoo.com

Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu