SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

NISKE TATRE - SLOVAČKA

5- 8. SEPTEMBAR 2024. GODINE

NTatre-00

Tatre su geomorfološka jedinica Fatransko – tatranskog regiona i čine najveći deo Karpata. Smešteni su u severoistočnom delu Slovačke, na granici sa Poljskom. Tri četvrtine Tatra nalazi se u Slovačkoj, a jedna četvrtina pripada Poljskoj. Njihov karakter naglašavaju alpski vrhovi koji dostižu visinu od preko 2500mnv. Najviši vrh Tatra je Gerlachovski štit koji dostiže visinu od 2655m. Tatre se sastoje od Zapadnih Tatri i Istočnih Tatri. Istočne Tatre čine Bele Tatre i Visoke Tatre, sa 24 vrha koji dostižu visinu od preko 2500mnv.

Venac Tatri se prostire pravcem zapad-istok u dužini od 80 km i pokriven je gustom šumom, a najveći deo pripada Nacionalnom parku niske Tatre, koji je osnovan 1978. godine. Niske Tatre su planinski lanac koji se prostire kroz središnju i istočnu Slovačku i nalaze se južno od Visokih Tatri od kojih ih deli dolina reke Vah, dok ih s južne ograničava reka Hron. Najviši vrhovi Niskih Tatri nalaze se u zapadnom delu, srednji deo je mnogo niži, dok se prema krajnjem istoku predeli opet izdižu. Najviši vrh je Dumbier sa 2043 metara nadmorske visine, dok se pored njega nalazi niži Čopok na čijih 2024 metara nadmorske visine izlazi i žičara što ga čini jednim od najposećenijih mesta na Niskim Tatrama.
Zvolen je grad u Banskobistričkom kraju u središnjoj Slovačkoj. Grad Zvolen je središte okruga Zvolen i smešten je na ušću reke Slatine u Hron. Zvolenski zamak predstavlja utvrđenje u Zvolenu, u središnjoj Slovačkoj. Podignut je u drugoj polovini XIV veka, a od XV veka je glavni Zvolenski zamak umesto tzv. starog Zvolenskog zamka koji je danas poznata kao Pusti zamak. Danas se u njemu nalazi galerija slika i kafić. Prvobitno Zvolenski zamak se nalazio nešto dalje na vrhu strme stene nad ušćem Slatine u Hron. Nešto dalje od starog zamka na brdu usred varoši između 1360-1382. godine je podignut Zvolenski zamak, koji je od XV veka postao i glavna Zvolenski zamak. Prvobitna namena zamka je bila da bude lovački dom kraljeva Mađarske i sa tim ciljem ga je u drugoj polovini XIV veka u gotskom stilu i podigao Lajoš I (1342–1382). Zamak su 1548. godine rekonstruisali u renesansnom stilu italijanski majstori, da bi svoj današnji, barokni, izgled dobio 1784. godine.

Polazak:        
Polazak 5. septembra 2024. godine (četvrtak) u 6 časova sa  ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Horgoš – Banska Bistrica – Brezno.

Cena:             
Cena prevoza je 120€ (u dinarskoj protivvrednosti – prodajni kurs Narodne banke Srbije). Cena prenoćišta je 60€ (tri noćenja) i plaća se na licu mesta. U cenu nisu uračunate ulaznice za dvorce i žičare. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 120€ (dinara). U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen. 

Plan:
Četvrtak, 5. septembar
Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske u 6 časova. Usputne pauze u razmacima od 2-3 sata.
Dolazak do Zvolenskog zamka. Pauza za razgledanje i slikanje.
Dolazak u mesto Brezno. Razmeštaj po sobama.

Petak, 6. septembar
Posle jutarnjih priprema, polazak prema skijaškom centru Trangoška.
Celodnevna pešačka tura do vrha Chopok (2024m – drugi po visini vrh Niskih Tatri) i Dumbier (2043m – najviši vrh Niskih Tatri) i nazad do polazne tačke.     

Staza je dužine oko 16km sa ukupnim usponom/spustom od 1100m.

Subota, 7. septembar
Posle jutarnjih priprema, polazak prema mestu Vyšna Boca.
Celodnevna pešačka tura do vrha Besna (1807m) sa koga se vidi Dumbier, najviši vrh Niskih Tatri.

Staza je dužine 13km sa ukupnim usponom od 600m i spustom od 800m.

Nedelja, 8. septembar
Posle jutarnjih priprema, napuštanje smeštaja i pakovanje stvari u prevoz.
Polazak na kratku pešačku turu (vidikovac) iznad mesta Brezno.
Polazak za Beograd nakon pešačke ture.     

Staza je dužine oko 8,5km sa ukupnim usponom/spustom od 350m.

Oprema:       
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese PASOŠ (PROVERITI ROK VAŽENJA-NAJMANJE 3 MESECA), zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2024. godinu.

Hrana-voda:
Hrana iz ranca, tj. u sopstvenoj režiji. Pokušaćemo da organizujemo ishranu u mestu u kome smo smešteni, ako bude zainteresovanih. O tome ćemo se dogovarati na licu mesta.

Povratak:      
U nedelju 8. septembra, nakon ture do vidikovca iznad mesta Brezno, maršrutom: Brezno – Banska Bistrica – Budimpešta – Horgoš – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje u kasnim večernjim satima.

Rok za prijavu: 
Do popune mesta.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 065 210 3811                            email: vojnovicmilan@yahoo.com
Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.
Za putovanja koja organizuje PD Krug iz Beograda nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja (Sl. glasnik RS br. 2/2016).

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu