SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

OLIMP (Mitikas, Skala, Skolio, Prorok Ilija i Tumba) - GRČKA

21-26. SEPTEMBAR 2018. GODINE

Olimp-00

S obzirom da je u pitanju gromadna planina, a ne venac prožet dubokim dolinama kao na primer Prokletije, svi markantni vrhovi Olimpa iznad 2900m pripadaju jednom te istom grebenu. To su Stefani, Mitikas i Skolio. Greben se svojom severnom stranom strmo obrušava u bezdan po imenu Kazania.

Najviši vrh planine Olimp je Mitikas (2918m), što na grčkom znači “nos”. Uz njega se svojom visinom izdvajaju: Skolio (2905), Stefani (2909m) i Skala (2866m) koja predstavlja malu zaravan i poslednje mesto za odmor iznemoglim planinarima koji se odatle upućuju ka Mitikasu ili Skoliju. Na Olimpu ima 46 vrhova viših od 2000 i 47 viših od 1000 metara nadmorske visine.
Olimp je najpoznatija planina na svetu, tzv. planina bogova na kojoj je, po predanju, živelo 12 bogova. To je mesto na kojem je nastala grčka mitologija. Bogovi su, kako u svojim epovima otkriva Homer, boravili u klisurama, u kojima su se nalazile i njihove palate. Vrh Mitikas je predstavljao Panteon, mesto sabora Bogova na kome su oni donosili važne odluke. Vrh Stefani, presto Zevsa, vladara neba, bio je dostupan samo vođi Bogova, koji je sa njega bacao munje i slao oblake. I zaista, svojim oblikom, vrh Stefani podseća na zaleđe jednog ogromnog trona.

Polazak:         
Polazak 21. septembra 2018. godine (petak) u 22 časa sa  ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Preševo – Đevđelija – Skotina (u blizini Leptokarije).

Cena:             
Cena prevoza je 70€ (u dinarskoj protivvrednosti – kurs Narodne banke Srbije) za 30 učesnika akcije. Cena prevoza obuhvata organizacione troškove, prevoz, putarine, parkinge. U cenu nije uključen smeštaj i putno osiguranje. Ako bude zainteresovanih može se organizovati grupno sportsko osiguranje (300 dinara za dva dana). Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 50€. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen. Prenoćište u planinarskim domovima (Spilios Agapitos i Giosos Apostolidis) i u apartmanu Georgoulas Dimitrios (u mestu Skotina) ukupno košta oko 40€ (4 noćenja).

Plan:
Petak 21. septembar
U 22 časa polazak sa ugla Sarajevske i Drinske za mesto Skotina (u blizini Leptokarije) preko Preševa i Đevđelije. Pauza u Predejanima od sat vremena.

Subota 22. septembar
Dolazak u mesto Skotina u jutarnjim časovima. Razmeštanje po trokrevetnim i četvorokrevetnim sobama. Odmor i kupanje.

Nedelja 23. septembar
Dan predviđen za odmor i kupanje.

Ponedeljak 24. septembar
U ranim jutarnjim časovima napuštamo apartman Georgoulas Dimitrios i vozilom se prebacujemo do mesta Litohoro. Razgledanje Litohora u trajanju od 2 sata. Nastavak putovanja vozilom do mesta Prioni (1100m). Sa najneophodnijim stvarima za dvodnevno pešačenje, krećemo peške od Prionija prema planinarskom domu Spilios Agapitos (2060m). Po pristizanju u dom, razmeštamo se po sobama i odmaramo do povečerja.

Staza je dužine 5,5km sa ukupnim (kumulativnim) usponom od 1000m i beznačajnim spustom.

Utorak 25. septembar
Rano ujutro napuštamo planinarski dom Spilios Agapitos i krećemo prema vrhu Skala (2866m). Posle kraće pauze na Skali nastavljamo prema najvišem vrhu Olimpa – Mitikas (2918m). Pauza na Mitikasu za odmor, uživanje u pogledu sa vrha i slikanje. Povratak sa Mitikasa prema Skali istim putem. Nakon dolaska do Skale, oni koji žele, nastavljaju prema vrhu Skolio (2905m). Posle kratke pauze na vrhu Skolio, povratak nešto drugačijom stazom do raskršća prema stazi Zonarija. Stazom Zonarija dolazimo do planinarskog doma Giosos Apostolidis (2750m). Razmeštanje po sobama doma i odmor do povečerja.

Staza je dužine 9km sa ukupnim (kumulativnim) usponom od 1100m i spustom od 450m.

Sreda 26. septembar
Ustajanje pre svitanja i odlazak do Platoa Muza. Posmatramo izlazak sunca na Platou Muza u podnožju vrha Stefani (2909m) – Zevsov tron. Povratak do doma Giosos Apostolidis, pakovanje stvari i polazak na vrh Tumba (2786m). Silazimo sa vrha Tumba i spuštamo se sa Olimpa do mesta Gortsia (1200m). Usput penjemo još dva vrha: Prorok Ilija (2788m) i Skurta (2476m). Po dolasku u Gortsiu, prepakivanje stvari i povratak za Beograd. Usputna pauza u Predejanima. Dolazak u Beograd oko 23 časa.

Staza je dužine 12km sa ukupnim (kumulativnim) usponom od 150m i spustom od 1700m.

Oprema:        
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Oni koji penju Mitikas obavezno da ponesu kacigu. Svaki planinar je dužan da ponese pasoš, zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2018. godinu. Sa validnom planinarskom karticom cena spavanja u domovima na Olimpu je 11€, a bez nje 13€. U domu nema posteljine, dobija se ćebe i jastuk pa treba poneti sopstvenu posteljinu ili vreću. Može se kupiti jednokratna posteljina po ceni od 7,5€. Poneti papuće ili druge čiste cipele za kretanje po domu. Poneti čeonu lampu, peškir i sapun. U domu nema pijaće već samo tehnička voda. Nema tople vode u kupatilu.

Hrana-voda:  
Hrana iz ranca. U planinarskim domovima na Olimpu se može kupiti hrana i voda. Orijentirne cene su: topli obrok od 6-9€, omlet 5€, pivo 3,5€, voda 2€. U domu možete jesti i svoju hranu ali nema mogućnosti za kuvanje ni unutar doma ni napolju. U domovima nema kante za đubre pa sve treba poneti sa sobom.

Povratak:      
U sredu 26. septembra u 13 časova i 30 minuta maršrutom: Gortsia – Litohoro – Đevđelija – Preševo – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 23 časa.

Rok za prijavu: 
04. septembar 2018. godine.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 062 210 381                              email: vojnovicmilan@yahoo.com

Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu