SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

OROVICA

21. AVGUST (NEDELJA) 2022. GODINE

Orovica-00

Ovčarsko-kablarska klisura, duga 20km, na putu koji vodi od Čačka prema Užicu, prepoznatljiva je po strmim, krševitim obroncima planina, meandrima Zapadne Morave i brojnim manastirima velike lepote, nazvanim Nova ili Mala srpska Sveta Gora. Iako se ne zna tačno ni ko su osnivači ovčarsko-kablarskih manastira, niti kada su oni tačno podignuti, sigurno je da je prirodno okruženje klisure poslužilo kao nadahnuće monaškim zajednicama da se smeste u ovim prelepim, ali slabo pristupačnim predelima, najverovatnije već nakon Maričke bitke 1371. godine.
Putopisci 19. veka opisivali su ovaj predeo kao “pukotinu između stena” kroz koju se provlači reka. Kroz nekada potpuno neprohodnu klisuru, danas se provlači magistralni put, povezujući deset manastira: Vavedenje, Preobraženje, Vaznesenje, Sretenje, Sv.Trojica, Jovanje, Uspenje, Nikolje, Blagoveštenje i Ilinje.

Planina Orovica nalazi se desetak kilometara zapadno od Ovčar Banje i deo je klisure koji se ređe obilazi. Sa blagim padinama i proplancima, obrasla bukovom šumom i visinom od 856m primerena je planinarima početnicima.

Polazak:
Polazak 21. avgusta 2022. godine (nedelja) u 6 časova sa ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Ljig – Preljina – Ovčar Banja – Tučkovo. Tokom putovanja pridržavamo se aktuelnih epidemioloških mera.

Cena:
Ukupna cena prevoza je 1800 dinara. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 1800 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.

Plan:
06:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske.
09:00 – Dolazak u Ovčar Banju. Pauza od 45 minuta.
10:00 – Dolazak u Tučkovo, priprema i polazak na pešačku turu.
14:00 – Izlazak na Orovicu (856m). Pauza od 20 minuta.
16:00 – Završetak pešačenja u Tučkovu. Pauza za odmor i okrepljenje.
18:00 – Polazak za Beograd. Usputne pauze po dogovoru.
21:30 – Dolazak u Beograd.

Dužina staze je oko 14km. Ukupan (kumulativni) uspon/spust iznosi oko 600m. Staza je grebenskog tipa sa lepim vidicima i dugo ide pored Vrnčanske reke.
S obzirom da prolazimo kroz Ovčar Banju, svi oni koji ne žele da pešače mogu da provedu dan u individualnoj šetnji i obilasku manastira Ovčar Banje. Postoji i mogućnost za kupanje u termalnim bazenima.

Oprema:
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2022. godinu.

Hrana-voda:
Hrana iz ranca. Po dogovoru možemo svratiti u neki od restorana nakon završetka akcije.

Povratak:
Istog dana u 18 časova maršrutom: Tučkovo – Ljig – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 21 čas i 30 minuta.

Rok za prijavu: 
Do popune mesta.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 065 210 3811                            email: vojnovicmilan@yahoo.com
Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.
Za putovanja koja organizuje PD Krug iz Beograda nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja (Sl. glasnik RS br. 2/2016).

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu