SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

OVČAR

3. NOVEMBAR 2018. GODINE

NEMA VIŠE SLOBODNIH MESTA. MOŽETE SE PRIJAVITI SAMO NA LISTU ČEKANJA.

Ovcar-00

Ovčarsko-kablarska klisura, duga 20km, na putu koji vodi od Čačka prema Užicu, prepoznatljiva je po strmim, krševitim obroncima planina, meandrama Zapadne Morave i brojnim manastirima velike lepote, nazvanim Nova ili Mala srpska Sveta Gora. Iako se ne zna tačno ni ko su osnivači ovčarsko-kablarskih manastira, niti kada su oni tačno podignuti, sigurno je da je prirodno okruženje klisure poslužilo kao nadahnuće monaškim zajednicama da se smeste u ovim prelepim, ali slabo pristupačnim predelima, najverovatnije već nakon Maričke bitke 1371. godine.
Putopisci 19. veka opisivali su ovaj predeo kao “pukotinu između stena” kroz koju se provlači reka. Kroz nekada potpuno neprohodnu klisuru, danas se provlači magistralni put, povezujući deset manastira: Vavedenje, Preobraženje, Vaznesenje, Sretenje, Sv.Trojica, Jovanje, Uspenje, Nikolje, Blagoveštenje i Ilinje.
Isposnica Savine vode nalazi se u nepristupačnoj pećini na strmim obroncima Kablara iznad Ovčarsko Kablarske klisure u neposrednoj blizini Ovčar Banje.

Ovčar Banja se nalazi i jednoj od najživopisnijih i najromantičnijih klisura u Srbiji. Smeštena je između planina Ovčar (986m) i Kablar (885m), a vode Zapadne Morave tokom stotina hiljada godina iskopale su strme obale izuzetne lepote. U novije doba, izgrađena su i dva veštačka jezera: Ovčar i Međuvršje. U središnjem delu tog prirodnog ambijenta, u morfotektonskom proširenju na samom ušću banjskog potoka u Zapadnu Moravu, smeštena je Ovčar Banja.

Polazak:         
Polazak 3. novembra (subota) 2018. godine u 6 časova sa ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Ljig – Preljina – Čačak – Ovčar Banja.

Cena:             
Cena prevoza je 1200 dinara za 40 i više učesnika akcije. Ako bude manje učesnika akcije doplata je 400 dinara. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 1200 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen.

Plan:               
06:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske. Usputna pauza samo po potrebi.
09:00 – Dolazak u Ovčar Banju. Pauza od 30 minuta.
09:30 – Polazak na pešačku turu.
10:30 – Manastir svete Trojice. Pauza od 15 minuta.
11:30 – Manastir Sretenje. Pauza od 15 minuta.
13:00 – Izlazak na vrh Ovčara (985m). Pauza od 30 minuta.
13:30 – Povratak prema Ovčar Banji.
15:00 – Manastir Preobraženje. Pauza od 15 minuta.
16:00 – Završetak pešačenja u Ovčar Banji.
18:00 – Polazak za Beograd.
21:00 – Dolazak u Beograd.

Dužina staze je oko 13km sa ukupnim (kumulativnim) usponom/spustom od 700m. Staza spada u red srednje teških i primerena je svim kategorijama planinara. Oni koji budu želeli mogu da se popnu i do isposnice svetog Save. Ova dodatna staza je dužine oko 2,5km sa ukupnim (kumulativnim) usponom/spustom od 200m.
Oni koji ne žele da planinare mogu samostalno da šetaju po Ovčar Banji i obilaze manastire, ili da se kupaju u termalnim bazenima banje (oko 38 stepeni).

Oprema:        
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2018. godinu.

Hrana-voda:  
Hrana iz ranca. U Ovčar Banji postoji par restorana u kojima može da se jede nakon završetka akcije.

Povratak:      
Istog dana u 18 časova maršrutom: Ovčar Banja – Preljina – Ljig – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje nešto posle 21  čas.

Rok za prijavu: 
Do 23. oktobra 2018. godine.

Vođa akcije:
Mirjana Vukotić                tel.: 064 8345 808                            email: mira.vukotic@gmail.com
Pomoćnik:
Milan Vojnović                 tel.: 062 210 381                               email: vojnovicmilan@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu