SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

MUSALA I RILA - BUGARSKA

19-22. JUL 2018. GODINE

Rila-00

Rila je planina u južnoj Bugarskoj. Njen najviši vrh je Musala (2925m) i to je najviši vrh Bugarske i Balkana. U podnožju planine izvire reka Marica. Na obroncima Rile i u njenom podnožju nalazi se dosta kulturno istorijskih spomenika i turističkih atrakcija, a jedan od najpoznatijih je Rilski manastir.

Rilska jezera spadaju u najpoznatije prirodne atrakcije Bugarske. Svako od sedam rilskih jezera ime je dobilo po obliku na koji podseća. Konačna imena dobila su tridesetih godina XX veka kada je izgrađena mapa jezera na teritoriji cele Rila.
Donje jezero ime je dobilo zbog svog položaja. Najniže je u lancu jezera i iz njega ističe reka Džerma.
Riblje jezero nazvano je zbog riba kojima obiluje. Specifično je po travnatim obalama.
Suza je najviše jezero u lancu. Ime je dobilo po svom izgledu koje podseća na suzu.
Oko je najdublje jezero od svih ledničkih jezera na Balkanu. Duboko je 37,5m. Drugi naziv mu je srce.
Bubreg je amblem za Rilu i bugarska jezera. Ime je dobilo na osnovu izgleda.
Blizanac je najveće i ujedno i najuže jezero. Prostire se na površini od 910 ari. U sredini, jezero se sužava i u sušnim godinama ostaje bez dovoljne količine vode pa se tako deli na dva. Otuda potiče i naziv koji nosi.
Trolist je nepravilnog oblika i formira tri polukruga kojima podseća na tri lista.
Postoji mnogo legendi i predanja o nastanku jezera. Najstarija legenda govori o devojci Smiljani koja je živela u selu koje se nalazilo na mestu sadašnjih jezera. Prema legendi, jednoga dana Smiljana je krenula po vodu iz bunara. Kako je sunce grejalo, njegovi zraci obasjali su bakrač iz čijeg odsjaja se videlo devojčino lice. Ozarano njenom nezemaljskom lepotom, Sunce se odmah zaljubilo i od toga dana samo je na nju mislilo. Na pragu kolibe Smiljana je svakog jutra čekala njegov izlazak, a uveče ga ispraćala kada je zalazilo. Tako sve do žetve. Kada je počela žetva, Smiljana se sa svojim drugaricama spustila u ravnicu kod lokalnog bega. Dan je bio mračan pa je i Sunce ušlo zajedno sa njom u avliju. Begu se devojka odmah dopala i pokušao je da je siluje. Branila se oštro i hrabro što je bega naljutilo. Naredio je da je odmah obese i tako je kaznio. Kada je Sunce sutradan izašlo i videlo tužan prizor, zaplakalo je. Njegove bistre suze ispunile su padine Rile i stvorile jezera. Vode Rilskih jezera, zbog legende, nazivaju se još i “Suzama Sunca”.

Polazak:         
Polazak 19. jula 2018. godine (četvrtak) u 6 časova sa  ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Pirot – Dimitrovgrad – Sofija – Borovec.

Cena:             
Cena akcije je 80€ (u dinarskoj protivvrednosti – kurs Narodne banke Srbije) za 30 učesnika akcije. Za 20 učesnika akcije doplata je 10€. Cena akcije obuhvata organizacione troškove, prevoz, putarine, parkinge i smeštaj (3 noćenja). U cenu akcije nisu uključene karte za žičaru i putno osiguranje. Ako bude zainteresovanih može se organizovati grupno putno osiguranje (cena je oko 500 dinara). Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 50€. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen.

Plan:
Četvrtak 19. jul
U 6 časova polazak sa ugla Sarajevske i Drinske za Sofiju preko Pirota i Dimitrovgrada. Pauza u Pirotu od sat vremena. Razgledanje Sofije i šoping u trajanju oko 3 sata nakon čega nastavljamo putovanje prema Borovecu. Dolazak u Borovec u večernjim satima i razmeštaj po četvorokrevetnim i šestokrevetnim sobama u planinarskom domu Šumnatica.

Petak 20. jul
Penjemo vrh Musala (2925m), najviši vrh Balkana. Žičarom se penjemo od Boroveca do stanice Jastrebac pa nastavljamo peške pored planinarskog doma Musala i Everest do vrha Musala. U povratku se spuštamo žičarom od stanice Jastrebac do Boroveca. Cena povratne karte žičarom je 12 leva.

Staza je dužine 15km sa ukupnim (kumulativnim) usponom/spustom oko 700m.

Subota 21. jul
U jutarnjim časovima napuštamo planinarski dom Šumnatica i prevozimo se do Turističkog kompleksa Maljovica. Od TK Maljovica pešačimo do planinarskog doma Maljovica gde pravimo pauzu, a posle toga krećemo ka rilskom grebenu i penjemo sledeće vrhove: Maljovica (2729m), Dodov vrh (2661m) i vrh Vazov (2669m), ili vrh Damga. Kod Razdela (2603m) se spuštamo do PD Ivan Vazov gde noćimo.

Staza je dužine 17,5km. Ukupan (kumulativni) uspon iznosi 1350m, a spust 750m.

Nedelja 22. jul
U ranim jutarnjim časovima napuštamo PD Ivan Vazov i nastavljamo pešačenje rilskim grebenom prema vodopadu Skakavica. Najpre penjemo vrh Otovica (2712m) i ponovo dolazimo do Razdela (2603m) odakle idemo prema jezerima preko Jezerskog vrha (2559m). Spuštamo se do jezera Bubreg i tu pravimo pauzu. Posle pauze kod jezera Bubreg nastavljamo grebenom do PD Skakavica, a potom do vodopada Skakavica. Pešačku turu završavamo kod Zelenog Preslapa gde nas čeka prevoz. Posle prepakivanja stvari krećemo za Beograd.  

Staza je dužine 15,5km sa ukupnim (kumulativnim) usponom od 550m i spustom od 1250m.

Oprema:        
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, pasoš, zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2018. godinu.

Hrana-voda:  
Hrana iz ranca. U PD Šumnatica moguć je dogovor oko spremanja hrane.

Povratak:      
U nedelju 22. jula u 14 časova maršrutom: Zeleni Preslap – Sofija – Dimitrovgrad – Pirot – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 23 časa.

Rok za prijavu: 
Do popune mesta.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 062 210 381                              email: vojnovicmilan@yahoo.com

Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu