SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

SOKOLSKE PLANINE

24. NOVEMBAR 2018. GODINE

IMA JOŠ MESTA.

Rozanj-00

Sokolska planina je jedna od četiri planine koje čine grupu Podrinskih planina, pored planina Jagodnja, Boranja i Gučevo. Sokolska planina, najveći planinski venac rađevinsko-jadranskog Podrinja, diže se jugoistočno od Krupnja između Drine, Azbukovice, Rađevine i Jagodnje. Omeđena je tokovima Drine i Uzovnice na zapadu, Ljubovije na jugu i Krive reke, Bogoštice na severoistoku, a odvaja Rađevinu (i Jadar) od Podrinja. Granicu između Sokolske planine i Jagodnje čini Vukova reka. Sokolska planina se pruža dinarski od Šapca (923m) i Mačkovog Kamena (843m) do Proslopa na jugoistoku. Spada u niže planine. Rožanj je najviši vrh Sokolskih planina (973m). Ova visoravan je bogata pašnjacima i šumskim rastinjem koje iz listopadnog prerasta u zimzeleno. Ovde se na jedinstven način seku vazdušne struje. Zato je Rožanj vazdušna banja koja najviše pogoduje lečenju plućnih bolesnika. Nešto malo ispod vrha nalazi se manastir posvećen svetom Vasiliju Ostroškom, koji svakako treba posetiti. Blizu njega se nalazi i izvor pitke, čiste planinske vode.
Soko grad se nalazi  na oko 590mnv, na nepristupačnom vrhu, koji dominira okolinom. To je idealno mesto da se sagradi utvrđenje, iz koga je bilo moguće kontrolisati puteve pored Drine i rudnicima ovog kraja. Zbog položaja, tvrđavu je bilo nemoguće osvojiti. Soko grad je sagrađen  oko 1520. godine. Turci su ga napustili 1862. godine. S obzirom da je ostao upamćen po turskoj torturi, Soko grad je srpsko stanovništvo, nakon odlaska Turaka, skoro potpuno porušilo. To sigurno nije bio lak posao, ali želja za osvetom je bila jača. Na vrhu stene, na lokaciji Soko grada, 24. marta 2000. godine podignut je manastirski krst. Pozlaćeni krst visok je 12m i težak  preko dve tone.

U podnožju Sokolskih planina, na 15km od Ljubovije, smešten je manastir svetog Nikolaja srpsk0g, posvećen svetom Vladiki Nikolaju Velimiroviću, sa izuzetnim kompleksom u zaleđu manastira i prirodom koja posetioce ostavlja bez daha. Manastir svetog Nikolaja nalazi se na lepoj, širokoj zaravni, na obali Sokolske reke, ispod strme stene, na kojoj je Soko grad. Manastir je podignut na mestu nekadašnje raskrsnice karavanskih puteva i velike tržnice na kojoj se prodavala razna roba, od začina i svile do robova, ali i na mestu velikog stratišta srpskog naroda za vreme turske vladavnine. Devedesetih godina XX veka ovaj posed otkupljuje vladika šabački Lavrentije i podiže manastir posvećen svetom Nikolaju Velimiroviću. Manastirska crkva izgrađena je 1989. godine i nalazi se na ulazu. Ispred manastira uređeno je jezero, kroz koje prolaze Sokolska reka i Lazanjski potok.

Polazak:         
Polazak 24. novembra (subota) 2018. godine u 6:00 časova sa ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Valjevo – Pecka – Proslop.

Cena:             
Cena prevoza je 1300 dinara za 40 i više učesnika akcije. Ako bude manje učesnika akcije doplata je 300 dinara. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 1300 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen.

Plan:               
06:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske. Usputna pauza od sat vremena (Najverovatnije u Peckoj).
09:45 – Dolazak u do Prolsopa i priprema za pešačku turu.
13:15 – Izlazak na Rožanj (973m). Pauza od 15 minuta.
13:45 – Dolazak do manastira svetog Vasilija. Pauza od 45 minuta.
15:30 – Dolazak do Soko grada. Pauza od 15 minuta.
17:00 – Dolazak do manastira svetog Nikolaja. Pauza za ručak od sat i 30 minuta.
18:30 – Polazak za Beograd. Usputna pauza u okolini Valjeva od sat vremena.
22:30 – Dolazak u Beograd.

Staza je dužine oko 14km sa visinskom razlikom od 600m. Ukupan (kumulativni) uspon iznosi oko 500m, a spust oko 700m. Staza spada u srednje teške i nije tehnički zahtevna.

Oprema:        
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2018. godinu.

Hrana-voda:  
Hrana iz ranca. Ako bude mogućnosti ugovorićemo ručak u konaku manastira svetog Nikolaja. U protivnom, napravićemo pauzu za ručak/večeru u Peckoj, ili negde na putu prema Valjevu.

Povratak:      
Istog dana u 18 časova i 30 minuta maršrutom: Manastir svetog Nikolaja – Ljubovija – Proslop – Pecka – Valjevo – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 22 čas i 30 minuta.

Rok za prijavu: 
Do 16. novembar 2018. godine.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 062 210 381                              email: vojnovicmilan@yahoo.com
Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu