SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

IN HONOR OF MY DONOR - TUPIŽNICA

22. SEPTEMBAR 2018. GODINE

Tupiznica-00

Iz velike ljubavi prema prirodi i planinarenju, godinu dana nakon transplantacije pluća u Beču, Sandra Živković (26) organizovala je planinarski uspon na Tupižnicu (kod Knjaževca) u čast svog donora pod nazivom “IN HONOR OF MY DONOR”. Te 2014. godine sa Sandrom su se popeli najbliži prijatelji i poznanici, a onda je odlučila da ova priča preraste u nešto ozbiljnije, s obzirom na predrasude i starhove koje ljudi imaju o zaveštanju organa. Od 2015. godine posetioci ove planinarske akcije imaju prilike da, pre nego što krenu sa planinarenjem, čuju ukratko životnu priču osobe koja je imala transplantaciju nekog organa, a potom i predstavnika Ministarstva zdravlja. Ove godine akcija će se održati 5. put. 
Nijedno planinarenje nije “obično”, ali ovo se, na neki način, razlikuje od drugih. Ovaj planinarski uspon organizovan je u čast osobe čijim plućima Sandra diše, a pored toga ima i edukativni i humanitarni karakter. Edukativni – jer ćete saznati o mogućnostima transplantacije i dobrovoljnog zaveštanja organa, i cističnoj fibrozi za koju je retko ko čuo, a koju u svetu ima oko 70 000 ljudi. Humanitarni – jer će sav prihod od prodatih majica sa logoom uspona biti uplaćen udruženju za cističnu fibrozu, bolesti koju Sandra ima od rođenja i zbog koje je imala transplantaciju.

Tupižnica je divlja planina u istočnoj Srbiji, izmedu Rtnja i Stare Planine, udaljena oko 20km severno od Knjaževca, poznata i pod imenom Lasovačka planina. Tupižnica se nalazi severozapadno od knjaževačke i jugozapadno od zaječarske kotline, sa leve strane Belog Timoka. Tupižnica ima površinske kraške oblike, nastale zatvaranjem udubljenja i rupa, dok se podzemni oblici pojavljuju kao pećine i jame na Tupižnici i u području Vratnice. Osnova ove planine se sastoji od škriljca i magmičnih stena, dok je greben od krečnjaka, sa koga se pruža veličanstven pogled na okolno, dosta niže okruženje. Krečnjački oblici se blago pojavljuju u jamama. Najveći deo planine Tupižnice je izgrađen od krečnjaka, pa se na njoj sreću mnogi površinski i podzemni kraški oblici reljefa.
Šumski prekrivač Tupižnice je veličanstven i pored izgona stoke na planinske pašnjake. Obiluje jorgovanima i raznovrsnim blagorodnim lekovitim biljem. Tupižnica je retko naseljena i mirna, posebno njeni pošumljeni severoistočni delovi, prema selima Gornja Bela Reka i Lenovac, u opštini Zaječar.
Tupižnica pripada područjima Srbije sa najznačajnijom snagom vetra. Zahvaljujući okomitim grebenima, glavnim pravcima vetrova i očuvanom prirodnom ambijentu, Tupižnica je idealna paraglajder lokacija, kao i odredište biciklista, planinara, ljubitelja ekstremnih sportova i lovaca. Ukupna dužina dobro obeležene planinarske staze je oko 11km, koja spada u red lakih do srednje teških staza.

Polazak:        
Polazak 22. septembra (subota) 2018. godine u 6 časova sa ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Paraćin – Boljevac – Bučje.

Cena:             
Cena prevoza je 1500 dinara za 40 i više učesnika akcije. Ako bude manje učesnika akcije doplata je 400 dinara. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 1000 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen.

Plan:              
06:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske. Usputna pauza po potrebi.
09:00 – Okupljanje i prijava učesnika kod Doma kulture u Bučju i pozdravna reč domaćina.
09:15 – Govor o značaju zaveštanja organa i potpisivanja donorskih kartica – nadležni lekar u ime Ministarstva zdravlja.
09:30 – Govor transplantirane osobe.
09:45 – Polazak na akciju.
09:55 – Paljenje sveća u crkvi Sv. Ilije u čast Sandrinog donora (po želji) na putu ka Tupižnici i nastavak kretanja ka vrhu.
16:00 ÷ 17:00 – Povratak učesnika i podela ručka. Nakon ručka dodela zahvalnice društvima, klubovima, udruženjima i pojedincima. Zatvaranje akcije.
18:30 – Polazak za Beograd.
22:30 – Dolazak u Beograd.

Staza je kružna, dužine oko 13km sa ukupnim usponom/spustom oko 800m.

Oprema:       
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2018. godinu.

Hrana-voda:
Hrana iz ranca. Organizator organizuje besplatan ručak za učesnike akcije. Poneti pribor za jelo.

Povratak:      
Povratak istoga dana, 22. septembra (subota) 2018. godine obrnutom maršrutom, a dolazak u Beograd se očekuje oko 22 časa i 30 minuta.

Rok za prijavu: 
18. septembra 2018. godine.

Vođa akcije:
Dušanka Grujić                 tel.: 060 080 22 11                             email: dusankagrujic@hotmail.com
Pomoćnik:

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu