SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

VOLUJAK I LEBRŠNIK

6-8. AVGUST 2021. GODINE

Volujak-00

Volujak je planina u graničnom području Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Jugozapadni je deo planinskog masiva Maglić-Volujak-Bioč, smeštenog između reka: Sutjeske, Drine, Pive i Vrbnice. Severozapadna strana Volujka strmo se spušta prema Sutjesci i s obroncima Zelengore, na suprotnoj strani, gradi najatraktivniji deo kanjona ove reke – klanac Vratar.
Na Volujku ima desetak vrhova viših od 2000 metara. Najviši vrh je Velika Vlasulja (2336m). S planine se pruža pogled na Maglić, Lebršnik, Zelengoru, Čvrsnicu, Bjelašnicu, Durmitor, Bioč, i dr. U severoistočnom podnožju Volujka, na crnogorskoj teritoriji, nalazi se Trnovačko jezero ledenjačkog porekla, koje se nekada zvalo i Volujačko. U blizini Volujka, nešto južnije, na području dodira Volujka, Bioča i Lebršnika, nalaze se Veliko i Malo Stabansko jezero. Na bosansko-hercegovačkoj strani Volujak se nalazi unutar Nacionalnog parka “Sutjeska”, a na crnogorskoj je Park prirode “Piva”. Do visine od 1600m Volujak je pod bukovom i crnogoričnom šumom. Iznad te visine su travnjaci. Planina je bogata lekovitim biljem, jagodičastim voćem i pečurkama.
Lebršnik je planina u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Nalazi se severoistočno od Gacka u istočnoj Hercegovini, a manjim delom u Crnoj Gori. Najviši vrh planine je Orlovac koji se nalazi na 1985 metara nadmorske visine. Drugi po visini vrh se nalazi kod Viline pećine (1859m). U podnožju Lebršnika nalazi se prevoj Čemerno na 1293 metara nadmorske visine, a u podnožju planine se nalazi Klinje jezero.

Manastir Uspenja Presvete Bogorodice (poznat još i kao manastir Dobrun i manastir Kruševo) je manastir Srpske pravoslavne crkve koji se nalazi u Dabrobosanskoj mitropoliji. Manastir se nalazi u blizini Višegrada, na reci Rzav. Ovo je jedan od najstarijih manastira na prostorima današnje Bosne i Hercegovine. Najpoznatije freske u manastiru su freska cara Dušana sa ženom Jelenom i sinom Urošem, kao i freska sa ktitorom manastira, županom Pribilom, njegovim sinovima i zetom Stanom koje su i do danas sačuvane. Ne zna se tačno kada je manastir osnovan, i postoji više verzija. Prema mitropolitu Savi Kosanoviću, manastir potiče još iz devetog veka. Po nekim istoričarima podignut je 1219. godine, kada je Srpska pravoslavna crkva dobila svoju samostalnost, dok postoje i izvori koji tvrde da je manastir nastao za vreme vladavine cara Dušana kada je u Dobrunu dužnost čuvara tog dela zapadne granice srpske države vršio župan Pribil.
Višegrad se prvi put pominje 1433. godine kada je pripadao moćnoj srpskoj vlastelinskoj porodici Pavlovića, pod čijom je upravom bio i srednjovjekovni grad Dobrun. Na vrhu brda iznad drinskog mosta nalaze se tragovi starog grada ili Pavlovine (po vojvodi Pavlu Radenkoviću). Same ruševine se nalaze na dva mesta i zovu se “Gornji grad” i “Donji grad”. Pri dnu starog grada, na nepristupačnim stenama iznad Drine nalazi se kula koja je u narodu poznata kao “Kula Kraljevića Marka”, a koja je imala ulogu osmatračnice. To je okrugla građevina čija visina danas iznosi 8 m, a za vreme Turaka zatrpana je kamenjem kako se u nju ne bi skrivali hajduci i srpski ustanici. Kako je zapisao čuveni turski putopisac Evlija Čelebija, Mehmed Paša je oko 1577. godine sagradio donju Višegradsku varoš, a pošto je postojalo i naselje iznad, odnosno više njega, grad je dobio ime Višegrad. Po turskim izvorima, 1544. godine ovaj grad osvaja Osman Paša i on ostaje pod turskom vlašću, sve do Berlinskog kongresa 1878. kada čitavu Bosnu preuzima Austrougarska. Dolaskom Austrougara Višegrad dobija konture gradske sredine. Oni grade vodovod, uvode zemljišne knjige, grade uskotračnu prugu i javne građevine.

Polazak:        
Polazak 6. avgusta 2021. godine (petak) u 7 časova sa  ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Ljig – Preljina – Užice – Mokra Gora – Višegrad – Foča – Papin do. Tokom putovanja pridržavamo se aktuelnih epidemioloških mera.

Cena:             
Cena prevoza minibusom iznosi 3800 dinara, a kombijem 4300 dinata. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 3800 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen. Cena smeštaja (dva noćenja) iznosi 20KM i plaća se na licu mesta.

Plan:
Petak, 6. avgust
07:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske. Usputna pauza od sat vremena.
13:00 – Dolazak u Višegrad. Pauza od dva sata.
18:30 – Dolazak u planinarski dom Papin do. Razmeštaj po sobama.

Pauza u Višegradu se može iskoristiti za individualno obilaženje Kamengrada (Andrićgrad), vožnju brodićem po Drini, ili izlazak na vidikovac Bikavac. Staza do Bikavca i nazad je dužine oko 4km sa ukupnim usponom/spustom od 150m. 

Subota, 7. avgust
06:00 – Polazak na pešačku turu dužine 16km.
11:00 – Izlazak na Veliku Vlasulju (2336m), najviši vrh Volujka. Pauza od 30 minuta.
12:30 – Izlazak na vrh Kozji pogled (2077m) sa koga se vidi Trnovačko jezero. Pauza od 30 minuta.
17:00 – Završetak pešačenja kod planinarskog doma Papin do. Odlazak do Jagodinog jezera, po želji.

Na pešačku stazu krećemo rano (možemo se dogovoriti i za 5 sati) zbog moguće velike vrućine. Na stazu krenuti sa minimalno 3-4 litre vode. Ranac potpuno rasteretiti od suvišnih stvari. Krećemo se po terenu iznad 2000mnv gde je jak uticaj UV zračenja pa se treba adekvatno pripremiti: kreme za zaštitu lica i tela, dugi rukavi, šešir i sl.
Staza je dužine 16km sa ukupnim (kumulativnim) usponom/spustom od oko 1000m i spada u red težih staza zbog uspona od 1000m i izloženosti suncu jer je teren goli krš, bez rastinja.
U blizini doma Papin do nalazi se Jagodino jezero koje se može iskoristiti za plandovanja nakon završetka penjanja na Volujak.                       

Nedelja, 8. avgust
06:00 – Polazak na pešačku turu dužine 6,5km.
07:30 – Izlazak na vrh Kuk (1817m). Pauza od 20 minuta.
09:00 – Dolazak do izvora Sutjeske. Pauza od 15 minuta.
10:00 – Završetak pešačenja kod planinarskog doma Papin do. Pakovanje stvari i priprema za povratak u Beograd.
11:00 – Polazak za Beograd.
14:00 – Dolazak do manastira Dobrun. Pauza od 30 minuta.
21:00 – Dolazak u Beograd. Usputna pauza od sat vremena za ručak.

Dužina staze je oko 6,5km sa ukupnim usponom/spustom od 350m.

Oprema:       
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese LIČNU KARTU ILI PASOŠ, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2021. godinu. Smeštaj je u planinarskom domu u višekrevetnim sobama. Dom ima pijaću vodu, tri tuša sa toplom vodom i tri sanitarna čvora. U domu nema posteljine pa je potrebno poneti laganu (letnju) vreću ili podvreću.

Hrana-voda:
Hrana iz ranca. U domu postoji kuhinja koja se može koristiti.

Povratak:      
U nedelju 8. avgusta u 11 časova maršrutom: Papin do – Foča – Višegrad – Manastir Dobrun – Mokra Gora – Užice – Preljina – Ljig – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 21 čas.

Rok za prijavu: 
Do 1. avgusta 2021. godine.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 065 210 3811                            email: vojnovicmilan@yahoo.com
Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.
Za putovanja koja organizuje PD Krug iz Beograda nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja (Sl. glasnik RS br. 2/2016).

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu