SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

VRŠAČKE PLANINE

1. APRIL 2023. GODINE

Vrsacke

Vršačke planine, često zvane i Vršački breg, se uzdižu usred Panonske ravnice u jugoistočnom delu Banata. Pružaju se u pravcu istok-zapad, u dužini od 19km, sa najvećom širinom od 8km. Gudurički vrh, sa 641m nadmorske visine, najviša je tačka ovih planina i cele Vojvodine. Od ostalih vrhova poznati su Lisičja glava (590m), Đakov vrh (449m) i Vršačka kula (399m). Severna padina je strma, dok se južna postepeno spušta u pobrđe, gde se nalaze vršački vinogradi.
Vršačke planine spadaju, zajedno s Fruškom gorom, u ostrvske planine, jer su nekada bile ostrvo u Panonskom moru. Zahvaljujući tome, kao i specifičnim klimatskim uslovima, danas ovde postoji izuzetno bogat eko sistem koji je dom različitim retkim i ugroženim vrstama.
Zbog svoje specifičnosti 2006. godine Vršačke planine su stavljene pod zaštitu kao prirodno dobro od posebnog značaja. Na Vršačkim planinama ima preko 100 vrsta ptica među kojima su orao kliktavac, orao zmijar, uralska sova, sova osičar, planinski šareni detlić, gorska pliska… U starim listopadnim šumama borave vukovi, divlje svinje, srne, divlje mačke, kune i jazavci. Stalni stanari su i nekoliko vrsta reptila, vodozemaca, leptira, insekata i preko hiljadu vrsta retkog bilja. Vršačke planine karakterišu stalna vazdušna strujanja zbog kojih je ovo svojevrsna vazdušna banja.

Polazak:
Polazak 1. april 2023. godine (subota) u 6 časova sa ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Pančevo – Vršac.

Cena:
Cena prevoza je 1800 dinara. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 1800 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.

Plan:
06:00 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske.
08:00 – Dolazak do Crvenog krsta na Vršačkom bregu. Pauza za kafu i obilazak Vršačke kule.
09:00 – Polazak na pešačku turu.
11:30 – Izlazak na Lisičju glavu (590m). Pauza za odmor i slikanje.
15:00 – Dolazak do planinarskog doma Široko bilo. Pauza za ručak.
17:00 – Polazak iz doma prema prevozu kod Crvenog krsta.
18:00 – Polazak za Beograd.
20:00 – Dolazak u Beograd.

Staza je dužine 15km sa ukupnim (kumulativnim) usponom/spustom od 600m. Staza nije tehnički zahtevna i primerena je svim kategorijama planinara, spada u red srednje teških staza.

Oprema:
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2023. godinu.

Hrana-voda:
Hrana iz ranca. Nakon pešačke ture svraćamo u planinarski dom Široko bilo.

Povratak:
Istog dana u 18 časova maršrutom: Vršački breg – Vršac – Pančevo – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 20 časova.

Rok za prijavu: 
Do popune mesta.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 065 210 3811                            email: vojnovicmilan@yahoo.com
Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.
Za putovanja koja organizuje PD Krug iz Beograda nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja (Sl. glasnik RS br. 2/2016).

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu