SAJT JE ISKLJUČIVO NAMENJEN ZA OBAVEŠTAVANJE PLANINARA, ČLANOVA PSS, U VEZI ORGANIZOVANJA PLANINARSKIH AKCIJA.

ZA PUTOVANJA KOJA ORGANIZUJE PD KRUG IZ BEOGRADA NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA (SL. GLASNIK RS BR. 2/2016).

PLANINARSKO DRUŠTVO KRUG
+381 (0) 61 2296 843
pdkrug2017@gmail.com

PLANINARSKO DRUŠTVO "KRUG" ORGANIZUJE PLANINARSKU AKCIJU

STARA PLANINA-TOPLODOLSKI VODOPADI

7-9. JUN 2024. GODINE

Topli Do-00

Stara planina, ili Balkan planina ili Balkan, pripada sistemu Balkanskih planina koje se pružaju od Crnog mora na istoku, pa sve do Vrške čuke na zapadu. Dužina ovog planinskog sistema iznosi 530km. Najviša tačka Stare planine je vrh Botev (2376m). Postoji podatak da se na Staroj planini nalazi najveća serija vodopada u Srbiji. Od celokupnog spiska vodopada u Srbiji gotovo svaki treći je na ovoj planini. Godinama su ovi istinski biseri Srbije bili sakriveni od javnosti. Razloga je više. Neki od njih su i ti što je samo područje Stare planine slabo naseljeno i krajnje zabačeni kutak zemlje, koji je današnja civilizacija, izgleda, zaboravila. Gotovo svi tereni na kojima se nalaze vodopadi su izuzetno nepristupačni i do njih uglavnom mogu doći samo iskusni planinari i avanturisti.
Selo Topli Do je udaljeno 33km od Pirota. Nalazi se u Parku prirode Stara planina. Samo selo  zadržalo  je u mnogome svoj izgled u arhitekturi od pre 100 godina i kao takvo sigurno predstavlja jedno od najautentičnijih sela na Staroj planini. Do sela se dolazi iz pravca sela Temska i prolazi se kroz kanjon reke Temštice (“Mali Kolorado”) zasigurno jedan od najlepših i najatraktivnijih kanjona ovakvog tipa u Srbiji. Ono po čemu se Topli Do i njegova okolina izdvajaju od ostalih staroplaninskih sela jeste bogatstvo vodopadima.
Manastir Temska, posvećen Svetom Đorđu, je ženski manastir Eparhije niške Srpske pravoslavne crkve iz 14. veka, smešten na trasi puta Pirot – Topli Do. Smešten je na levoj obali reke Temštice, pripijen uz brdo. Pod zaštitom države je od 1948. godine. Ime je dobio po starom gradu Temcu, koji se nalazio nedaleko od manastira.

Čunguljski skok (Čungulj, Čunguljski vodopad) je vodopad u istočnoj Srbiji, na Staroj planini, nedaleko od sela Topli Do. Nalazi se na nadmorskoj visini od oko 1400m na Toplodolskoj reci i visok je 40m. Spada u jedne od najviših u Srbiji (peti po visini), a u njegovoj neposrednoj blizini su vodopadi Kurtulski i Krmoljski vodopad. Ime je dobio prema planinskom vrhu “Čungulj” u čijem podnožju se nalazi. Okružen je gustom šumom i teško je dostupan. Otkrila ga je grupa istraživača tokom 1996. godine.
Piljski vodopad (ili Pilj) je četvrti po visini vodopad u Srbiji sa 64m. Nalazi se u jugoistočnoj Srbiji, na oko četiri kilometra južno od sela Topli Do na Staroj planini. Smešten je u veoma nepristupačnom i šumovitom predelu ispod vrha Pilj (1467m) na Piljskom potoku. Zbog svoje zabačenosti otkriven je tek 2002. godine, a do tada je za njega znalo samo lokalno stanovništvo. Vodopad se sastoji iz dve kaskade “Gornji Pilj” (niža) i “Donji Pilj” (viša). Nalazi se na nadmorskoj visini od oko 1450m. Vodopad na dnu formira veliki vrtlog.

Polazak:        
Polazak 7. juna 2024. godine (petak) u 7 časova sa ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Niš – Topli Do.

Cena:             
Cena prevoza je 6000 dinara. Cena prenoćišta je 1500 dinara (3000 dinara za dve noći) i plaća se na licu mesta. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 6000 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen.

Plan:
Petak 7. jun – Putovanje do Toplog Dola.
Polazak sa ugla Sarajevske i Drinske u 7 časova.
Obilazak vodopada Bigar.
Obilazak manastira Temska.
Obilazak vodopada Bukovačaki Do.
Dolazak u Topli Do i razmeštaj po sobama. 

Subota 8. jun – Dan predviđen za obilazak Čunguljskog vodopada.
Polazak na pešačku turu u 7 časova.
Celodnevna tura predviđena za obilazak Čunguljskog vodopada.

Dužina ture je oko 20km sa ukupnim usponom/spustom od 700m (srednje zahtevna tura). Staza do vodopada iz sela Topli Do je markirana i lagana za praćenje tako da se u svakom trenutku može prekinuti pešačenje i vratiti u Topli Do.

Nedelja 9. jun – Dan predviđen za obilazak Piljskog vodopada.
Polazak na pešačku turu u 7 časova.
Obilazak Piljskog vodopada i povratak istom stazom u Topli Do.
Napuštanje smeštaja i slobodno vreme za ručak u Toplom Dolu.
Povratak u Beograd (usputne pauze po potrebi).

Staza do Piljskog vodopada i nazad je dužine 16km sa ukupnim (kumulativnim) usponom/spustom oko 700m i spada u red srednje teških tura. Oni koji ne žele do Piljskog vodopada mogu da šetaju po okolini Toplog Dola (npr. šetnja do Kovani dola i nazad).

Oprema:       
Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2024. godinu.

Hrana-voda:
Hrana iz ranca. U domaćinstvu, gde ćemo biti smešteni, moguće je organizovati ishranu po dogovoru. Cena je 800 dinara za doručak i 1000 dinara za kasni ručak.

Povratak:      
U nedelju 9. juna u 16 časova maršrutom: Topli Do – Niš – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 21 čas.

Rok za prijavu: 
Do popune mesta.

Vođa akcije:
Milan Vojnović                 tel.: 065 210 3811                            email: vojnovicmilan@yahoo.com
Pomoćnik:
Jasmina Vojnović              tel.: 061 2296 843                            email: vojnovicjasmina@yahoo.com

Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.
Za putovanja koja organizuje PD Krug iz Beograda nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja (Sl. glasnik RS br. 2/2016).

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti: 
(štampati dvostrano da bi se dobile dve izjave)

Close Menu